Kína és Észak-Korea legyőzhetetlen barátok lettek

Bátorító szavakkal dicsérte Hszi Csin-ping kínai elnök Phenjanban csütörtök este Észak-Korea gazdaságfejlesztési stratégiáját. Az észak-koreai állami média pénteki jelentése szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető méltatta a kínai államfő látogatását, mint a két ország közötti barátság „állandóságának és legyőzhetetlenségének” jelét.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „új gazdaságfejlesztési stratégiát indított el, amely az emberek életminőségének javítását célozza, és új, magas szintre emelte a szocialista építkezést az országban” – fogalmazott a kínai elnök egy esti banketten mondott beszédében a Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint.

Észak-Korea hosszú ideje gyengélkedő gazdasága az utóbbi időben a fejlődés jeleit mutatta, de az ország továbbra is erősen függ a külföldi – elsősorban kínai – segélyektől, és az élelmiszerbiztonság kérdése folyamatos nehézséget jelent. Kína ugyan hozzájárult az Egyesült Államok Phenjan ellen bevezetett gazdasági szankcióihoz, amelyeket az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-program miatt rendeltek el, de ellenez minden olyan intézkedést, amely az észak-koreai gazdaság összeomlását eredményezheti.

Hszi Csin-ping kétnapos észak-koreai látogatása pénteken ért véget, a kínai államfő már elhagyta Phenjant. Hszi személyében 14 év óta először látogatott kínai elnök Észak-Koreába. Az észak-koreai sajtó pénteki jelentése szerint Kim Dzsong Un és Hszi Csin-ping egyetértésre jutott arról, hogy a jelenlegi „súlyos és bonyolult” nemzetközi helyzetben segíti a regionális békét, ha a két ország erősíti kapcsolatait.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt Phenjanban 2019. június 21-én. Hszi Csin-ping személyében 14 év óta először látogatott kínai elnök Észak-Koreába. MTI/EPA/KCNA

A két vezető csütörtöki megbeszélésén Hszi kiemelte: Kína konstruktív szerepet kíván betölteni a Koreai-félsziget atommentesítésében. A kínai állami média tudósítása szerint azt hangsúlyozta: reméli, hogy Phenjan és Washington folytatja az egyeztetéseket, és további előrelépéseket tesznek az ügyben.

A dpa német hírügynökség későbbi beszámolója szerint Hszi látszólag sürgette Kimet, hogy tegyen további előrelépéseket a nukleáris leszerelést illetően. A CCTV kínai állami televízió jelentése szerint a kínai elnök azt mondta az észak-koreai vezetőnek: a nemzetközi közösség mind Észak-Koreától, mind az Egyesült Államoktól átláthatóságot vár el tárgyalásaik eredményeivel összefüggésben. Kim válaszul azt mondta, hogy ő Washingtonra vár, de nem kapott „pozitív választ” eddig.

Donald Trump amerikai elnök februárban Hanoiban találkozott az észak-koreai vezetővel, hogy megállapodjanak a Koreai-félsziget atommentesítéséről, a csúcstalálkozó azonban idő előtt és eredménytelenül zárult.

A kínai elnök jövő héten találkozik Donald Trump amerikai elnökkel Oszakában a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján. A phenjani vizit időzítése sokak szerint annak tudható be, hogy Peking igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatát Észak-Koreával, hogy ebből előnyt kovácsolhasson magának az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások során.

Forrás: MTI/AP/Yonhap/Reuters/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »