A libra miatt megugrott a többi kriptodeviza árfolyama

Jelentősen emelkedett a legnagyobb kriptodevizák árfolyama a dollárhoz képest a múlt hét óta, miután a Facebook jövőbeni kriptopénze, a libra részleteinek bemutatását övező sajtókampánynak köszönhetően újra rivaldafénybe kerültek.

Múlt hét hétfő óta csaknem 20 százalékkal drágult a bitcoin, a világ legnagyobb és legismertebb digitális devizája, amelynek árfolyama 2018 márciusa óta először ismét átlépte a tízezer dollárt. A világ második és harmadik legnagyobb kriptodevizája, az ether és a ripple 15, illetve 18 százalékkal erősödött egy hét leforgása alatt, árfolyamuk 2018 augusztusa, illetve szeptembere óta a legerősebb szintre emelkedett.

Elemzők azzal magyarázták a kriptopénzek árfolyamának szárnyalását, hogy a világ legnagyobb közösségi hálózatát üzemeltető Facebook múlt hét kedden hivatalossá tette Libra projektjét, hónapokig tartó piaci pletykákat zárva le ezáltal.

A Facebook azt tervezi, hogy libra néven saját kriptodevizát létesít online fizetések lebonyolítására, és 2020 elején elindítja a Calibra nevű alkalmazáson keresztül igénybe vehető szolgáltatást. A cél elsősorban az, hogy a világnak azt a mintegy 1,7 milliárdos népességét fizetési lehetőségekhez juttassa, akik nem férnek hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A jegybankok szkeptikusan állnak a Facebook kriptopénzéhez

Craig Erlam, az Oanda amerikai online devizakereskedési brókercég elemzője rámutatott, hogy a libra elindításának bejelentését övező nagy nyilvánosság a Facebook pénze által kínált legitimitással ötvözve természetszerűleg fellelkesítette a kriptopénzek iránt érdeklődőket. A múlt tapasztalatai azt mutatják, hogy amikor ilyesmi történik, a válaszreakció nem szokott normális lenni – tette hozzá.

A libra, csakúgy mint a bitcoin és a kriptodevizák nagy többsége mögött a blokklánc technológia, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszer áll. Míg azonban a bitcoin teljesen egészében decentralizált, a librát száz partnervállalat együtt menedzseli, árfolyama számos devizához és más eszközhöz kötött lesz.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 10 859,91 dolláron, 1,46 százalékos nyereségben állt hétfő délután fél hatkor. Az előző 24 órában mért napi minimumát 10 539,81 dolláron, a maximumát pedig 11 307,69 dolláron érte el.

A bitcoin árfolyama 2017-ben látványosan – egy év alatt több mint ezer százalékkal – emelkedett, de rendkívül nagy kilengések mellett. Abban az évben, december 18-án 19 511 dolláron ért történelmi csúcsra. Tavaly júniusban hatezer dolláron állt az árfolyam, ennek egyharmadát novemberben elveszítette. Utána pár hónapig 3500 és 4000 dollár között stagnált, mígnem áprilisban megmagyarázhatatlan módon újra emelkedésnek indult.

Egyes elemzők szerint a kriptodevizák iránti befektetői érdeklődés nem tűnt el az első buborék kipukkanásakor, hanem egyszerűen kivárásra rendezkedtek be, az újabb buborék felfúvódására várva. Más elemzők szerint a bitcoin és más kriptopénzek annak is köszönhetik erősödésüket, hogy a nagy jegybankok lazítási szándékainak jelzése erősen növelte a pénzbőséget a pénzpiacokon. Neil Wilson, a Markets.com elemzője nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy a bitcoin árfolyama újra 20 ezer dollár körüli szintre emelkedik.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »