Bonyolódik a moldovai hatalomátadás

Nagy léptékű pénzkivonás zajlik a moldovai állami vállalatok számláiról – jelentette ki csütörtökön az új moldovai kormány gazdasági minisztere, Vadim Brinzan, aki minisztertársaihoz hasonlóan nem tud bejutni hivatalába, mert az előző kormányhoz hű hatóságok ezt megakadályozzák.

Chisinaui sajtóértekezletén a miniszter azt mondta, értesüléseik szerint az utóbbi időben tömegesen utalnak át pénzeket az állami vállalatok számláiról offshore cégekhez. „Ezek a pénzmozgások nem hasonlítanak a cégek szokásos utalásaira” – mondta Brinzan, s felszólította a felügyeleti szerveket, hogy figyeljenek oda ezekre a műveletekre. Egyben biztosította a nyilvánosságot, hogy alaposan kivizsgálnak majd minden átutalást, amely a hatalomátadás időszakában történt.

Bár Moldovában múlt szombaton koalíciós kormányt alakított az Igor Dodon elnököt támogató Szocialista Párt és az Európai Unió-párti Acum (Most) pártszövetség, az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha irányította Moldovai Demokrata Párt (MDP) a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak az előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, ezért az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet.

A bírói testület az MDP-vel egyetértésben vasárnap felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont. Egyben a demokrata párti Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Filip bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előrehozott választást írt ki.

A parlament ennek ellenére folytatta munkáját, és Dodon sem hajlandó feladni elnöki jogköreit. Plahotniuc hívei viszont a kormányhivatalok blokádjával akadályozzák az új kormány tagjait, hogy elfoglalhassák helyüket. Moldovában így patthelyzet, lényegében kettős hatalom alakult ki.

A felfüggesztett államfő, Igor Dodon csütörtökön a Facebook-on közzétett nyilatkozatában az új kormány támogatására szólította fel a moldovai köztisztviselőket és a fegyveres erők tagjait. Hangsúlyozta, hogy azok, akik hallgatnak a szavára, fontos lépést tehetnek a hatalom békés átadásának irányába. Előzőleg szerdán Maia Sandu, az új koalíciós kormány miniszterelnöke kilátásba helyezte, hogy bíróság elé állítják az előző vezetéshez hű, kormányának nem engedelmeskedő tisztségviselőket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »