Tovább erősítené a koronát a cseh jegybank

A cseh jegybank az eddigi 1,75 százalékról 2 százalékra emelte az alapkamatot – közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője csütörtökön, a kamatdöntő tanács ülése után Prágában. A lépéstől erősebb árfolyamot vár a cseh jegybank. 

Tavaly november óta ez az első alapkamatemelés, akkor 26 körül járt a korona euróval szembeni árfolyama, de abban az évben összesen ötször emelt a jegybank, mivel jelentősen emelkedtek a bérek, gyengült a korona és az infláció a jegybank által korábban célként megjelölt két százalék felett mozgott. A mai, újabb emeléssel az alapkamat az utóbbi tíz évet figyelembe véve most a legmagasabb, egy euró pedig jelenleg 25,70 koronát ér, azaz november óta enyhén erősödött a cseh fizetőeszköz.

A cseh nemzeti bank csütörtökön a lombard-kamatot is emelte az eddigi 2,75 százalékról 3 százalékra, a diszkont kamatot pedig 0,75 százalékról egy százalékra. A jegybank új prognózist is kiadott, amelyben a cseh gazdaság növekedését az idei évre 2,5 százalékban, a jövő évre pedig 2,8 százalékban jelölte meg. A korábbi prognózisban az idei gazdasági növekedést 2,9 százalékra, a jövő évit pedig 3 százalékra becsülte a nemzeti bank.

Pénzügyi elemzők az alapkamatemelést azzal magyarázzák, hogy a csehországi infláció az idei első negyedévben gyorsabban növekedett a vártnál, és ennek következtében a cseh korona árfolyama gyengébb, mint amire a jegybank számított. A jegybank ugyanakkor közölte: arra számít, hogy a cseh korona árfolyama az idei év végén várhatóan 25,30 korona/euró körül fog mozogni, a jövő évben pedig 24,70 korona/euró lehet.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »