Irán válaszolt a Forradalmi Gárdát sújtó amerikai döntésre

Az iráni parlament, a medzslisz kedden terrorizmust támogató kormánynak nyilvánította az amerikai vezetést, valamint hivatalosan is a terrorszervezetek listájára helyezte az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságát (Centcom).

Az iráni képviselők a keddi ülésen emellett halálos fenyegetéseket skandáltak az Egyesült Államokkal és Izraellel szemben, a Forradalmi Gárdát pedig az Iráni Iszlám Köztársaság elengedhetetlen részének nevezték – számolt be minderről az IRIB állami televízió.

Az iszlám köztársaság parlamentje ezzel Donald Trump amerikai elnök április 8-i döntésére reagált, amelynek értelmében az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát.

Washington korábban is feketelistára helyezett a gárdával kapcsolatban álló testületeket és személyeket, de most ezt kiterjesztette az iszlám forradalom védelmét szolgáló, rendfenntartó és hírszerzési feladatokat is ellátó fegyveres alakulat egészére. Ez volt az első eset, hogy egy állam fegyveres erőit vagy annak egy részét terrorszervezetté nyilvánították Washingtonban.

Megfigyelők szerint a nyilatkozatcsaták és ellenintézkedések dacára Haszan Róháni iráni elnök kormánya el akarja kerülni a feszültségek elmélyülését vagy akár egy katonai konfliktust Washingtonnal, tekintettel az ország amerikai szankciók miatti gazdasági nehézségeire.

Az iráni keményvonalasok ugyanakkor gyökeresen ellentétesen ítélik meg a helyzetet. Szócsövük, a Kajhán című napilap, nemcsak az iráni atomprogramról 2015-ben született többhatalmi megállapodás felmondását sürgeti, hanem a Perzsa-öböl menti arab országokból induló olajszállító tankhajók útjának elvágását is a Hormuzi-szorosban, amelyen a világ olajexportjának harmada halad keresztül.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »