A török kormánypárt fellebezett az isztambuli választási vereség miatt

A Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kedden „rendkívüli fellebbezés” formájában a március 31-ei helyhatósági választás nem hivatalos isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérelmezte a Legfőbb Választási Tanácsnál (YSK), miután a legnépesebb török városban az ellenzéki főpolgármester-jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

A fellebbezést Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese nyújtotta be a testülethez, aki a helyszíni felvételek tanúsága alapján három bőröndnyi dokumentummal lépett be az YSK ankarai épületébe. Az AKP a választás óta már két alkalommal is hivatalos úton kifogásolta az isztambuli eredményt, aminek nyomán a metropolisz több kerületében újraszámolták a voksokat.

  • Előzmények:

A török kormánypárt nem fogadja el, hogy veszített Isztambulban

Erdogan pártja elveszti a nagyvárosokat a török helyhatósági választáson

Yavuz a sajtónak nyilatkozva elmondta: teljesen világos, hogy a választás során szervezett szabálytalanságok történtek. Példaként említette a „csúsztatott” adatfeldolgozást, a jogosulatlan állampolgárok voksolását, a hiányszó szavazatokat, valamint a számlálóbizottságok összetételét illető visszaéléseket.

Az AKP elnökhelyettese egyúttal arról is beszámolt, hogy a részleges újraszámlálás következtében a kormánypárti és az ellenzéki jelölt közötti szavazatkülönbség közel a felére, 13 ezer 900-ra csökkent. Ha az YSK egész Isztambulban engedélyezte volna az újraszámlálást, az eredmény átfordult volna a kormánypárt javára – nyomatékosította.

Tovább olvadt az ellenzék előnye Isztambulban

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, Recep Tayyip Erdogan török elnök pártjának, az iszlamista-konzervatív AKP-nak a jelöltje, Binali Yildirim mintegy 25 ezer szavazattal maradt el a legfőbb ellenzéki indulótól. Ekrem Imamoglu, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje a voksok 48,80, míg Yildirim a 48,55 százalékát tudta megszerezni. Bár Imamoglu a megbízólevelet nem vehette át, Twitter-fiókján már két hete Isztambul főpolgármestereként tünteti fel magát.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP másfél évtized után az isztambuli mellett az ankarai főpolgármesteri széket is elveszítette, de alulmaradt a CHP-vel szemben több másik nagyvárosban is. A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél támogatóihoz a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) isztambuli kampánygyűlésén 2019. március 29-én. 
MTI/EPA/Erdem Sahin

Ezen felül Isztambul azért jelképes, mert Erdogan 1994-től maga is volt a metropolisz főpolgármestere és akkoriban alapozta meg népszerűségét. Amennyiben az YSK helyt ad az AKP „rendkívüli fellebbezésének”, a helyhatósági választás megismétlésére Isztambulban június 2-án kerülne sor.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »