Mogherini: csak maga a nép képes megoldani a szudáni válságot

A Szudánban múlt héten létrejött katonai tanács nem képes választ adni a nép követeléseire  – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Strasbourgban.

A főképviselő az Európai Parlament plenáris ülésének uniós külpolitikai kérdésekkel foglalkozó vitáján elmondott beszédében hangsúlyozta: valódi átmenet nélkül a szudáni válság mélyülése folytatódik. Egy ilyen forgatókönyv megakadályozása érdekében valódi döntéshozói jogkörökkel felruházott, polgári átmeneti kormány felállítására van szükség. Mint hangoztatta, csak ez nyithatja meg az utat egy békés és hiteles politikai folyamathoz, amelyhez minden félnek hozzá kell járulnia, valamint rendkívüli önuralmat kell gyakorolnia.

„Elsődleges célunk a további erőszak megelőzése. Ezért felszólítjuk az összes felet, hogy tartózkodjanak az erő alkalmazástól és a provokáció minden formájától. Elvárjuk, hogy a katonai tanács olyan további bizalomépítő intézkedéseket hozzon, mint a politikai fogvatartottak szabadon bocsátása, vagy a biztonsági ágazat reformja” – fogalmazott.

Mogherini szerint a biztonsági erőket felelősségre kell vonni az elmúlt hetekben és hónapokban elkövetett halálesetekért és visszaélésekért. „Az ilyen intézkedések megfelelő környezetet teremtenek az előremutató politikai tárgyalások előkészítéséhez” – vélekedett.

Kijelentette: Szudán népe változást akar. A zavargások nemcsak az alapvető élelmiszerek árának drámai növekedése miatt tartanak négy hónapja, hanem főként a szabadság, a béke és az igazságosság helyreállítása érdekében. „Mi, európaiak, támogatjuk ezt a törekvést. Azt akarjuk, hogy meghallgassák a szudániak szabadság iránti követeléseit, és valódi változás mehessen végbe egy már túl sokat szenvedett országban” – fogalmazott a főképviselő.

Kartúm, 2019. április 13.
A demokratikus átmenet levezénylésére is polgári kormányt követelnek tüntetők a hadsereg kartúmi főparancsnoksága előtt 2019. április 13-án. Szudánban a hadsereg vette át a hatalmat április 11-én, amikor leváltotta és letartóztatta a 30 éve hatalmon lévő Omar Haszan Ahmed el-Besír elnököt.
MTI/AP

A megélhetési költségek drasztikus megemelkedése volt az egyik legfőbb indok, amiért tavaly decemberben tiltakozások robbantak ki az északkelet-afrikai országban. Az állandósult tüntetések hatására a hadsereg a múlt csütörtökön eltávolította tisztségéből, majd letartóztatta a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besír elnököt.

A hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. A tiltakozók fő ereje, a Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom azonban nem elégedett meg ezzel, és felszólította a hadsereget, hogy azonnal és feltétel nélkül adja át a hatalmat egy átmeneti civil kormánynak, valamint vonja felelősségre a Besír-rezsim embereit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »