Valójában segítheti a szaúdi nők életét a vitatott alkalmazás

Az elmúlt időszakban nagy port kavart a nemzetközi médiában, hogy a szaúdi kormány Absher névre keresztelt applikációjával – amellyel hivatalosan kormányzati ügyeket lehet intézni – a férfiak nyomon követhetik feleségeiket és lányaikat. A valóság azonban nem fekete-fehér: az alkalmazás ugyanis jelenleg a legjobb megoldás a haladó gondolkodású szaúdiak számára – írja véleménycikkében Khawla Al-Kuraya, a Faisal Király Kórház és Kutató Központ professzorasszonya, a rákkutatási részleg igazgatója.

A történelem során végig megfigyelhető, hogy a világ legtöbb országában a nőket nem kezelték (vagy kezelik) a férfiakkal egyenlőként. A nemek közötti egyenlőtlenség továbbra is számos területen fennáll, de sok ország mára nagy előrelépéseket tett az ügyben. A legtöbb esetben ez évtizedekig tartó munkát és áldozatot követelt a nők jogainak pártolóitól, valamint bátor döntéseket a felvilágosult vezetőktől.

Szaúd-Arábia sem kivétel. A mindössze 80 éves múlttal rendelkező, gyorsan fejlődő és változó nemzet női lakossága ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, mint korábban amerikai és európai “sorstársaik”. Természetesen bőven van még mit tenni a királyságban, ahol mind a mai napig finoman szólva sem bánnak kesztyűs kézzel a nőkkel, azonban észrevehetőek a haladás jelei. A szaúdi nők manapság jelentkezhetnek politikai tisztség betöltésére, szavazhatnak, vezethetnek autót, részt vehetnek a legmagasabb szintű üzleti és kormányzati ügyekben, garantáltan egyenlő díjazásban részesülnek férfi munkatársaikkal, sőt mi több, akár tűzoltók is lehetnek.

Éppen ezért most, az Absher alkalmazással kapcsolatos viták fényében, amely állítólag “nyomon követi a nőket”, vegyünk egy mély lélegzetet, és próbáljuk megérteni, hogy mi is történik valójában a királyságban.

A kérdéses applikáció a szaúdi belügyminisztérium által 2015-ben indított online platform, amely arra hivatott, hogy segítsen a polgároknak “megkerülni” a kormányzati szolgáltatások bürokratikus rendszerét. A szaúdi állampolgárok és lakosok milliói – férfiak és nők egyaránt – részesülnek az Absher által nyújtott hatékony, digitalizált szolgáltatásokból, beleértve az útlevél megújítását, valamint igazolványok – vezetői és munkavállalói engedélyek, vízumok, stb. – kérelmezését.

A 160 szolgáltatásból a kritikusok egyet emeltek ki, és azt mondták, hogy az egész csak egy kormányzati trükk, amivel fenn akarják tartani a nők általános elnyomását és ellenőrzését. Nos, Khawla Al-Kuraya elmondása szerint valójában korántsem ez a helyzet.

Az ország gyámrendszer-törvényei alapján például ha egy nő el akar utazni, ehhez egy férfi családtag – többnyire a férj – beleegyezése szükséges. Az Absher digitalizálta az engedélyezési eljárást, amely egykor bürokratikus rémálom volt, és ténylegesen akadályozta a nők szabad mozgását. Az alkalmazás megjelenésével azonban a férfi gondviselők már nem használhatják kifogásként a lassú bürokratikus folyamatot – azaz a kényelmetlen procedúrát, hogy el kell menniük a kormányhivatalba, végig kell állniuk a hosszú sort és egy rakás papírt ki kell tölteniük -, hogy egyszerűen ne cselekedjenek. Az Absher ugyanis lehetővé teszi, hogy a férfiak néhány kattintással, bármikor és bárhonnan megadják a szükséges hozzájárulást. Az applikáció még arra is lehetőséget biztosít a gyámoknak, hogy engedélyezzék feleségeiknek a szabad mozgást.

Az alkalmazás figyelmeztetéseket küld, amelyekben megerősíti az általa nyújtott különböző szolgáltatások teljesítését: ez tehát nem “nyomkövető eszköz”.

“Szaúdi nőként teljesen megértem az elavult férfi gyámrendszer miatti felhördülést, és én is úgy gondolom: itt az ideje, hogy teljes szabadságot kapjunk. Absherrel vagy anélkül, a törvényeink korlátozóak. Azonban amíg a törvények meg nem változnak, az Absher a legjobb megoldás mind a progresszív szaúdi férfiak, mind a nők számára” – magyarázza a professzorasszony.

Sok szaúdi nő meglehetősen nyíltan beszélt az Absher előnyeiről és arról, hogyan javította életüket az alkalmazás. Szerintük az app betiltása óriási zavarokat okozna, és potenciálisan aláásná a gyámrendszer, illetve az egyéb megszokott gyakorlatok liberalizálására irányuló erőfeszítéseket.

Sőt mi több, egy olyan országban, ahol elég kevés megbízható közvélemény-kutatási adat áll rendelkezésre, az Absher által regisztrált adatok felbecsülhetetlenek lehetnek az információs és befolyásoló politikákban. Az alkalmazás ugyanis információkkal szolgálhat a gyámrendszerrel kapcsolatos társadalmi és a kulturális tendenciák értékelésére. A kormány ezáltal pedig mérlegelheti e törvények hatékonyságát a szaúdi társadalom, a törzsek, régiók, korcsoportok és bármely más értelmes változó összefüggésében.

Az Absher mindezek fényében, sok tekintetben technológiai áttörést ért el, illetve óriási lépést tett az e-kormányzás terén.

“Mint minden nemzet a világon, Szaúd-Arábia sem tévedhetetlen. A legtöbb szaúdi azonban meghallgatja a konstruktív kritikát. Tisztában vagyunk a hiányosságainkkal és elavult intézményeinkkel. Végül a szaúdi nőknek kell majd eldönteniük, hogyan érhetik el a legjobban a nemek közötti egyenlőséget. Amikor ez megtörténik, biztosítani fogjuk, hogy az egész világ megtudja” – zárja le a gondolatmenetet Khawla Al-Kuraya.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek