Kultúra

A Squid Game a Netflix legnépszerűbb sorozata

Hivatalosan is a Squid Game című sorozat lett a Netflix legnagyobb dobása - írja a BBC. A streaming-szolgáltató adatai szerint a dél-koreai sorozatot mindössze 25 nap leforgása alatt 111 millió előfizető nézte meg világszerte.

Read More »

Japán elfeledett keresztény kisebbsége

Ferenc pápa november végén négynapos látogatást tett Japánban. Ezáltal rövid időre reflektorfénybe került a maroknyi, Japánban élő keresztény, akiket nagyon aggaszt, hogy vallásuk halálukkal egyszerűen “el fog tűnni” a szigetországból, lévén egyre több fiatal hagyja el a vidéki területeket, ahol a kereszténység mindeddig fennmaradt.

Read More »

A nagyvárosokban az Uber miatt nő az alkoholfogyasztás

Az Uber megjelenése óta ellentmondásos cég, sok helyen fogadják örömmel világszerte, de számos alkalommal volt már kénytelen szembenézni súlyos vádakkal is. Az Economist most egy érdekes összefüggésre bukkant: ahol népszerű az Uber, nő az alkoholfogyasztás.

Read More »

Távolabb űzi a borászokat az egyenlítőtől a klímaváltozás

Manapság egyre gyakrabban hallunk rémtörténeteket a klímaváltozásról és annak hatásairól, az általa okozott problémákról. Azonban nem csupán mi, emberek érezzük az intő jeleket: az éghajlatváltozás a mezőgazdaságra - és ezen belül a szőlő- és borágazatra - is globális kihatással van.

Read More »

Nem javul a média helyzete Törökországban

Még mindig több mint 120 újságíró van börtönben Törökországban, ami nemzetközi rekordnak számít, s a média helyzete sem javult különösebben, mióta tavaly felfüggesztették a 2016. július 15-ei puccskísérlet nyomán elrendelt rendkívüli állapotot - közölte a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) kedden ismertetett jelentésében.

Read More »

A bakelitek meglepő felvirágzása

Friss felmérések azt mutatják, hogy az idei év végére a mára már őskövületnek hitt bakelitlemezek eladási mutatói túlszárnyalhatják a CD-kből származó bevételeket, azaz a digitális letöltések korában tér vissza a már-már kihaltnak hitt analóg hangzás.

Read More »

Meghalni egy jobb élet reményében

A dél-koreai Hyowon Healing Center 2012-es megnyitása óta több, mint 25 000 ember vett részt tömeges “temetésen”, azt remélve, hogy halálukat szimulálva javíthatnak az életükön.

Read More »

Németország egyre inkább bevándorlóországgá válik

Tovább emelkedik és húsz éven belül meghaladja az egyharmadot a bevándorlók és bevándorló származásúak aránya Németországban - mondta a szövetségi munkaügyi hivatal munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung - IAB) vezető migrációs szakértője egy hétfői lapinterjúban.

Read More »

Komoly gondok vannak az indonéz oktatási rendszerrel

Indonézia oktatási rendszerét megbénítja a makropolitikai koordináció. Vegyük például a tanárok helyzetét: az ország állami iskolai tanárai mindenekelőtt köztisztviselők és csak másodsorban pedagódusok. Ez a foglalkoztatási rendszer pedig azt jelenti, hogy a központi kormányhoz fűződő lojalitást a diákok érdekei elé kell helyezniük.

Read More »