Az OPEC megint felbeszélte az olajárat

Az OPEC informális ülésén megállapodás született arról, hogy a napi olajkitermelést 32.5-33 millió hordó közé szorítják vissza – a hír meglepte ugyan a piacot, de valójában megint csak szóbeli intervenció történt, azaz „felbeszélték” az olajárat.

Az olajár a hír bejelentését követően hirtelen 5 százalékot drágult, a Brent típusú olaj jegyzése 49 dollár fölött is járt, az emelkedés azonban hamar megállt, a megállapodás részleteit ugyanis csak az OPEC következő hivatalos ülésén, novemberben fogják véglegesíteni. Az ülésre várhatóan meghívást kap majd Oroszország is, mint külső résztvevő, ami azért lenne fontos, mert Oroszország éppen szeptemberben növelte kitermelését rekordszintre, az augusztusi hónaphoz képest napi 400.000 hordóval több olajat hozott felszínre.

Tekintve, hogy az OPEC által bejelentett termeléscsökkentés alsó sávja mindössze napi 250 ezer hordós vágást jelentene, a 400 ezer hordós orosz többlet ezt már önmagában is bőven semlegesítené – és akkor még nem számoltunk a szintén OPEC-en kívüli Mexikó és Norvégia termelésével vagy az amerikai palaolaj-kitermelőkkel, akiket a magasabb árak újra tevékenységük bővítésére ösztönöznek majd.

Az OPEC tegnapi bejelentése tehát várhatóan nem tudja megszüntetni a túlkínálatot az olaj piacán, mindössze arra lesz jó, hogy megállítsa az árak csökkenését és némileg jobb helyzetbe hozza az olajáraktól függő országok költségvetését.

Ami viszont tényleges előrelépést jelent az utóbbi évek történéseihez képest, az az, hogy Szaúd-Arábiának láthatóan elege lett az alacsony olajárakból és úgy ment bele a termeléscsökkentési javaslatba, hogy várhatóan ők fogják végrehajtani a legnagyobb vágást, míg például Irán a jelenlegi szintjéhez képest valószínűleg többet termelhet.

Az árak növekedésén keresztül persze Szaúd-Arábia is nyereségesen jöhet ki az üzletből, így ugyanis magasabb áron tudják privatizálni nemzeti olajcégüket, a Saudi Aramco-t és csökkenthetnek valamit költségvetésük hiányán, amit az IMF idén 13,5%-osra vár. Szaúd-Arábia szemléletváltásáról még szeptember elsején írtunk – érdemes visszaolvasni.

A november végi, bécsi OPEC-találkozó mindenesetre érdekes lesz, itt fogják ugyanis meghatározni, hogy az egyes tagok hogyan járulnak hozzá a termeléscsökkentéshez – addig pedig két nyugodt hónap következhet, nem túlságosan alacsony olajárakkal és további szóbeli intervenciókkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

 

 

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »