1366-an vesztették el útlevelüket a szlovák állampolgársági törvény miatt

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, még Robert Fico előző kormányának hivatali idején fogadták el válaszlépésül a magyar Országgyűlés könnyített honosításról hozott döntésére.

Az elmúlt nem egész hat évben 1366 ember vesztette el szlovák állampolgárságát, ezek közül a legtöbben a csehek vannak (406). A magyarok csak az ötödikek a sorban (69).

A szlovák állampolgárságot elvesztők további sorrendje: 323-an a német, 188-an az osztrák, 127-en a brit, 53-an az amerikai, 33-an a norvég, 29-en a holland, 26-an a belga, 20 ember az olasz, 20 az ír, 14 a kanadai, 11 az ausztrál, 6 a francia, 5 a finn, 3-3 a kínai, orosz és svéd, 2-2 ember az izlandi, lengyel, ukrán, és végül 1-1 ember a dán, új-zélandi, a szerb és izraeli állampolgárság felvétele miatt vesztette el a szlovákot.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, még Robert Fico előző kormányának hivatali idején fogadták el válaszlépésül a magyar Országgyűlés könnyített honosításról hozott döntésére. A törvény elfogadása óta több kísérlet is történt a vitatott szlovák jogszabály módosítására, ám egyik sem járt sikerrel. A jelenleg hatályos törvénnyel a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is foglalkozott, de azt nem állapította meg, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal vagy sem.

2015 februárjától kérvényezhetik a szlovák útlevelet azok a polgárok, akik korábban elvesztették azt az állampolgársági törvény miatt. A szlovák állampolgárság visszakapásáért eddig 170 ember folyamodott és 95-en kapták vissza.

Bumm.sk / TASR

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »