Pegida: túl a csúcsponton?

  • Az elmúlt időszakban felerősödtek a német szélsőjobb előretörésével kapcsolatos aggodalmak.
  • A Pegida (Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) rendezvényein demonstrálók száma azonban jelentősen mérséklődött.
  • A mozgalom alapítóját uszítás miatt 9600 euró pénzbüntetésre ítélték.

„Véleményem szerint az Európába érkező szírek többsége azért választotta Németországot, mert itt látták a legnagyobb esélyt a sikeres álláskeresésre, tanulásra, tehát itt érezték, hogy lesz lehetőségük új életet kezdeni” – mondja Amir, aki 2014 őszén, a Pegida alakulása idején érkezett Németországba.

Az Angela Merkel nevével fémjelzett menekültpolitikának Németország-szerte számos kritikusa akad. A márciusi tartományi választások során, viszonylagos sikereinek köszönhetően, a jobb-populista Alternative für Deutschland került a figyelem középpontjába, amivel párhuzamosan ismét felerősödtek a német szélsőjobb előretörésével kapcsolatos aggodalmak. Ugyanakkor az iszlámellenes megmozdulásairól elhíresült Pegida hétről-hétre egyre kevesebb embert tud az utcákra vinni.

A Pegida (Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) egy német szélsőjobboldali ernyőszervezet, ami az iszlám növekvő európai térnyerése elleni tiltakozásként szervez utcai megmozdulásokat. A 2014 októberében, Drezdában létrejött mozgalom legkomolyabb sikerét 2015 januárjában, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletet követően érte el, amikor a német rendőrség becslése szerint mintegy 25 ezer embert vitt az utcákra. (Ugyanezen a napon 35 ezren tüntettek a Pegida ellen.) A mozgalom következő csúcspontja idején, 2015 októberében becslések szerint 15-20 ezer fő tiltakozott Drezda utcáin. A menekültválság enyhülésével a rendszeresen demonstrálók száma jelentősen mérséklődött, napjainkra heti pár ezer főre csökkent.

2015 novemberében a Göttinger Instituts für Demokratieforschung végzett reprezentatív felmérést a Pegida támogatóiról. A felmérés szerint a mozgalom rendezvényein résztvevők túlnyomó része 46 évnél idősebb, felük 56 év feletti, elsősorban férfiak. A megkérdezettek nagy része vallástalannak, és anyagilag jó helyzetben levőnek vallotta magát, emellett 60 százalékuk úgy érezte, hogy az állam magára hagyta és saját kezébe kell vennie az irányítást. A megkérdezettek több mint negyede 2013-ban még a kormánypártok valamelyikére szavazott, arányuk azonban idővel nullára csökkent, a Pegida rendezvényein résztvevők háromnegyede jelenleg AfD-szimpatizáns.

A Pegida potsdami szervezete, a Pogida, Drezdához hasonlóan rendszeresen szervez megmozdulásokat. Brandenburg tartomány fővárosában a résztvevők száma 50 és 300 fő között mozgott idén, ugyanakkor minden alkalommal megközelítőleg 1000 ellendemonstráló ment az utcákra.

„Másfél éve élek Potsdamban és eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam. A német emberek rendkívül segítőkészek és barátságosak velem.” – mesél tapasztalatairól Amir. „Úgy gondolom, hogy a Pegida elsősorban azokat a németeket vonzza, akik szerint a szírek gazdasági megfontolásból, segélyért, „a németek pénzéért” jöttek Európába. Nem hiszem, hogy valóban a vallásunk jelentené a problémát. Ezen emberek többsége legfeljebb az elmúlt évek fegyveres konfliktusairól hallott, azonban nincs információja a rezsimről, ami Szíriában hosszú ideje működik.”

A Pegida hivatalos állásfoglalása ugyan elutasítja a vallási indíttatású gyűlöletbeszédet, a mozgalom alapítóját, Lutz Bachmannt épp a napokban ítélték el uszítás miatt, 9600 euró pénzbüntetést kapott. Bachmann 2014 szeptemberében, nyilvánosan hozzáférhető Facebook oldalán többek között „marháknak” és „szemétládáknak” nevezte a Németországba érkező menekülteket és menedékkérőket. Kritikusai szerint a Pegida alapítójának tevékenysége is komoly szerepet játszhatott az elmúlt időszak menekültellenes atrocitásaiban. Csak tavaly közel ezer bűncselekményt követtek el menekültekkel és migránsokkal szemben Németországban, beleértve 76 szándékos gyújtogatást is. A Pegida alapítója 1998-ban betörésért 3 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, ő azonban az ítélet elől Dél-Afrikába menekült. Kiadatását követően végül 14 hónapot töltött börtönben, emellett 2010-ben kokain birtoklásáért két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Bár a Pegida az iszlám terjedését tekinti fő problémának, nem tartja magát xenofóbnak. Ennek ellenére április 20-án, Adolf Hitler születésének 127. évfordulóján a mozgalom thüringiai szervezetének (Thügida) mintegy 200 tagja vonult végig Jéna utcáin. A Thügida megemlékezését közel 3000 ellentüntető próbálta lehetetlenné tenni, a beszámolók szerint mindkét oldal agresszívan viselkedett, kövekkel, műanyag flakonokkal dobálták egymást.A Pegida mozgalmaihoz gyakran csatlakozik a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt, az NPD is. 1964-es alapítású NPD a 2013-as szövetségi választáson 1,3%-ot ért el, így nem került be a Bundestagba, azonban van egy képviselője az Európai Parlamentben. Az NPD alkotmányos mivoltát a német alkotmánybíróság jelenleg is vizsgálja, ugyanis a vád szerint a párt veszélyt jelent Németország demokratikus rendjére. Utoljára közel 60 éve tiltottak be politikai pártot Németországban (1957-ben Németország Kommunista Pártját az NSZK-ban), és mint arra Heiko Maas igazságügyminiszter is felhívta a figyelmet, „még ha be is tiltják az NDP-t az sajnos nem jelenti azt, hogy nincs több jobboldali szélsőség Németországban”.

Dienes Balázs

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »