Vajdaság: június első hetében alakulhat meg a tartományi kormány

Legkésőbb június 4-éig megalakul az új vajdasági kormány és kiderül az is, hogy ki lesz a tartományi kormányfő.

A Tartományi Választási Bizottságnak szerdán, május 4-én kell kihirdetnie a tartományi választások végleges eredményét. A statútum szerint ezután az új összetételű vajdasági parlamentnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy megtartsa alakuló ülését.

A képviselőház alakuló ülését Pásztor István fogja összehívni, aki a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) közötti koalíciós megállapodás alapján az elkövetkező négy évben is a parlament elnöki tisztségét töltheti be, írja a 021 hírportál. Az alakuló ülésen 120 képviselői mandátumot hitelesítenek, megalakítják a képviselői csoportokat, valamint megválasztják a parlament elnökét és alelnökeit. Habár eddig ez nem volt bevett szokás, de a hivatalosan meg nem erősített információk szerint ugyanazon a napon amikor a parlament megtartja alakuló ülését, összehívnak egy ülést, amelyen megalakítják a tartományi kormányt, és megválasztják az új tartományi kormányfőt is.

A tartományi kormányfő a SNS soraiból fog kikerülni, hiszen a párt fölényes győzelmet aratott a tartományi választásokon. A tartományi parlamentben a haladóknak 63 mandátuma lesz, a Szerbiai Szocialista Párt 12, a Szerb Radikális Párt és a Demokrata Párt 10-10, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 9, az Elég volt 7, a VMSZ 6, a Magyar Mozgalom 2, a Zöld Párt pedig 1 mandátumot szerzett.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »