Kerry szerint is nagy a baj Szíriában

  • A szíriai helyzet sok tekintetben kicsúszott az ellenőrzés alól, mind a szíriai ellenzék, mind Damaszkusz hozzájárult a zűrzavar növeléséhez.
  • Ezt jelentette ki hétfőn John Kerry amerikai külügyminiszter Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával folytatott genfi tárgyalásait követően.
  • Kerry közölte, Oroszország és az Egyesült Államok megegyezett arról, megnövelik a fegyvernyugvást ellenőrző genfi munkacsoport létszámát, hogy a tűzszünet betartatása hatékonyabbá válhasson.

A szíriai helyzet sok tekintetben kicsúszott az ellenőrzés alól, mind a szíriai ellenzék, mind Damaszkusz hozzájárult a zűrzavar növeléséhez – jelentette ki hétfőn John Kerry amerikai külügyminiszter Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával folytatott genfi tárgyalásait követően.

Az amerikai külügyminiszter hozzátette: intenzíven fognak dolgozni azon, hogy a tűzszünet helyreálljon.

Kerry közölte, Oroszország és az Egyesült Államok megegyezett arról, megnövelik a fegyvernyugvást ellenőrző genfi munkacsoport létszámát, hogy a tűzszünet betartatása hatékonyabbá válhasson.

A tárcavezető leszögezte, a Moszkva és Washington közvetítésével létrejött, február 27-én életbe lépett tűzszünet az észak-szíriai Aleppót kivéve továbbra is fennáll.

Az észak-szíriai nagyvárosban az elmúlt héten a szíriai kormányerők légicsapásaiban és a felkelők támadásaiban több száz polgári lakos vesztette életét. Több mint ötvenen haltak meg az al-Kudsz kórházra mért előző csütörtöki légicsapásban. Kerry emlékeztetett arra, Aleppóban a szíriai rezsim szándékosan vett tűz alá három klinikát és az említett egészségügyi létesítményt. „A kórházra mért támadás elképzelhetetlen. Ezt be kell szüntetni” – hangsúlyozta.

Az amerikai külügyi tárcavezető vasárnap érkezett két napra Genfbe, hogy szaúd-arábiai és jordániai partnerével, illetve az ENSZ szíriai különmegbízottjával a szíriai rendezés lehetőségeiről tárgyaljon.

Mistura közölte, kedden Moszkvába utazik, hogy Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével tárgyaljon az utóbbi napokban az összeomlás szélére került tűzszünet visszaállításáról. A különmegbízott hozzátette, ha a békefolyamat kezdeményezőinek számító Egyesült Államoknak és Oroszországnak nem sikerül megegyezni, aligha várható előrehaladás.

Kerry és Lavrov múlt pénteken tárgyalt a fegyvernyugvás fenntartásáról. Az amerikai részről kezdeményezett eszmecsere során Lavrov hangsúlyozta a szíriai kurdok önálló részvételének fontosságát a szíriai kormány és az ellenzék tárgyalásain, valamint azt, hogy a mérsékelt ellenzéki csoportoknak mielőbb el kell távolodniuk az olyan terrorszervezetektől, mint az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport szíriai szárnyának számító an-Núszra Front.

Az amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, kérni fogják a mérsékelt szíriai felkelőktől, hogy távolodjanak el az utóbbi terrorcsoporttól.

Bassár el-Aszad szíriai elnök és szövetségese, Oroszország az an-Núszra Front jelenlétével igazolta az Aleppónál kezdett offenzívát, a terrorcsoportra ugyanis nem vonatkozik a február végén életbe lépett tűzszünet.

Eközben Aleppónál továbbra is folytatódtak a harcok: az észak-szíriai város felkelők kezén lévő több kerületét hétfőn ismét légicsapások érték. Vasárnap este a felkelők támadták a rezsim által ellenőrzött egyik városrészt. A támadásokban három civil – köztük egy gyerek – vesztette életét – számolt be a Szíriában kiterjedt informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, az orosz és az amerikai fél a szíriai vezetéssel, valamint a mérsékelt ellenzékkel egyeztetve, megegyezett arról, hogy a szíriai főváros, Damaszkusz környéki Kelet-Gúta térségében két nappal meghosszabbítsák a fegyvernyugvást.

Április 30-án Latakia tartomány északi részén 72 órára, míg a Damaszkusz melletti Kelet-Gútában 24 órára vezettek be fegyvernyugvást. Ez utóbbit május elsején további egy nappal, hétfőn pedig ismét két nappal meghosszabbították.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »