Merkel: Jó jel a NATO-Oroszország Tanács ülésének megtartása

  • A német kancellár szerint jó jel, hogy csaknem két év után ismét ülésezett a NATO-Oroszország Tanács.
  • A találkozó azonban „egyáltalán nem jelenti azt, hogy már nincsenek nézeteltérések és sikerült választ találni valamennyi kérdésre” – emelte ki Angela Merkel.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az értekezlet után Brüsszelben azt mondta, hogy nem sikerült közelíteni az ukrán válságra vonatkozó nyugati és orosz álláspontokat.


A német kancellár szerint jó jel, hogy csaknem két év után ismét ülésezett a NATO-Oroszország Tanács.

Angela Merkel szerdán Berlinben Dalia Grybauskaite litván elnökkel folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy meg kell őrizni a képességet a párbeszédre, ezért bíztató, jó jel az észak-atlanti szövetség és Oroszország egyeztető fórumának ülése.

A nagyköveti szinten tartott találkozó azonban „egyáltalán nem jelenti azt, hogy már nincsenek nézeteltérések és sikerült választ találni valamennyi kérdésre” – emelte ki Angela Merkel.

„Fontos, hogy beszéljünk egymással, de egy sor ügyet nagyon eltérően ítélünk meg” – tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett a litván államfő is. Mint mondta, a „párbeszéd csatornáit fenn kell tartani”, a szerdai brüsszeli ülésen pedig világossá vált, hogy továbbra is igen nagyok a véleménykülönbségek. A NATO és Oroszország ugyan tárgyal, „de együttműködés még nincsen” – mondta Dalia Grybauskaite.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az értekezlet után Brüsszelben azt mondta, hogy nem sikerült közelíteni az ukrán válságra vonatkozó nyugati és orosz álláspontokat, de a felek rendkívül hasznos és őszinte megbeszélést folytattak.

A 2002-ben a bizalomépítés jegyében létrehozott NATO-Oroszország Tanács legutóbb 2014 nyarán ülésezett, azóta a párbeszédet befagyasztották. A NATO minden gyakorlati együttműködést is befagyasztott Oroszországgal az ukrajnai Krím-félsziget 2014 tavaszán végrehajtott bekebelezése miatt. A Nyugat szerint Moszkva a nemzetközi jog megsértésével csatolta el a területet Ukrajnától, és szeparatista erőket támogat az ország keleti válságövezetében.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »