Kairóban követelték az egyiptomi elnök lemondását

  • Több százan követelték az egyiptomi elnök lemondását.
  • Két lakatlan sziget váltotta ki a megmozdulást.
  • 119 embert letartóztattak.

Az elmúlt évek legnagyobb tüntetése bontakozott ki Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök ellen. A tiltakozást az államfő azon döntése váltotta ki, amely szerint két, Egyiptom fennhatósága alatt álló szigetet ad vissza Szaúd Arábiának.

Salman szaúdi király a múlt héten ötnapos hivatalos látogatást tett Egyiptomban. A vizit során a felek több milliárd dollár értékű beruházásokról döntöttek, amelyek közül a legjelentősebb egy 16 kilométer hosszú híd terve, amely Szaúd Arábia és Egyiptom között húzodna, összekötve ezzel az afrikai és ázsiai kontinenst.

Azonban nemcsak a tervezett építkezés miatt marad emlékezetes a szaúdi király látogatása. Egyiptom bejelentette, hogy Tiran és Sanafir szigetét visszaadja Szaúd Arábiának. A két lakatlan sziget az Akabai-öböl déli kijáratánál fekszik, stratégiailag fontos helyen, hiszen az öbölben Izrael és Jordánia is tart fenn tengerészeti támaszpontot. Egyiptom a szaúdi királyság kérésére 1950 óta látta el a szigetek védelmét.

A bejelentés hírére több száz fős tömeg gyűlt össze Kairóban, hogy tiltakozzon az államfő döntése ellen. A tüntetők Sisi elnök lemondását követelték, és az arab tavasz idején használt jelszavakat skandáltak. Többen azt kifogásolták, hogy az elnök parlamenti felhatalmazás és az emberek megkérdezése nélkül döntött, valamint, hogy csak akkor jelentették be a területek átadását, amikor az arról szóló egyezség az egyiptomi elnök és a szaúdi király között már megszületett. Más ellenzők úgy gondolják, hogy Sisi tulajdonképpen eladta a szigeteket a szaúdi támogatásokért cserébe. Az államfő viszont azt állítja, hogy „egy homokszemet sem adtak fel”, hiszen minden adat és dokumentum szerint a szigetek Szaúd-Arábiához tartoznak. Az elnök érvelésének ugyanakkor ellentmond az, hogy egy 1906-ban megkötött Brit-Török szerződés a szigeteket Egyiptom részeként említi, valamint az, hogy az iskolákban is egyiptomi területként tanították. 

A pénteki ima után kezdődött tüntetést a rendőrség csak könnygáz segítségével tudta feloszlatni. A Reuters tudosítása szerint a hatóságok 119 embert tartóztattak le.

A tüntetés volt az első jelentős megmozdulás az elnök 2014-es hivatalba lépés óta. Az elmúlt hónapokban a korrupció és a gyenge gazdasági teljesítmény miatt csökkent Sisi elnök népszerűsége és a szigetek átadása tovább fokozza a belpolitikai feszültséget. Kérdés, hogy a tábornokból lett államfő, hogyan fogja kezelni a kialakult helyzetet.

al-Jazeera, BBC, Reuters

Gazdag Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »