Mostantól ketyeg az óra a görög külső határon

  • Ajánlásokat fogadott el pénteken az EU-Tanács a görög külső határőrizeti rendszerben feltárt súlyos hiányosságok kiküszöbölése érdekében.
  • Athénnak három hónapja van a problémák orvoslására, ellenkező esetben Brüsszel kezdeményezheti a belső határellenőrzések akár két évig történő meghosszabbítására is lehetőséget adó schengeni szabályok aktiválását.

A pénzügyminiszteri tanács fogadta el vita nélkül pénteken délután azt a bizottsági ajánlást, ami különböző intézkedéseket ír elő Görögország számára a schengeni külső határok ellenőrzésében feltárt súlyos hiányosságok kiküszöbölésére. A Bizottság tavaly novemberi helyszíni szemléit követően állapította meg, hogy Athén nem teljesíti a schengeni szabályok által előírt kötelezettségeit a külső határokon.

Görögországnak mostantól kezdve három hónap áll rendelkezésére, hogy kijavítsa a hibákat és meggyőzze a Bizottságot és uniós partnereit arról, hogy képes a kezébe venni külső határainak ellenőrzését. A konkrét ajánlások ugyan bizalmasak, ám azt tudni lehet, hogy olyan területeket érintenek, mint a menekültek regisztrációjára vonatkozó eljárások, a tengeri határokon a járőrözés, a határellenőrzési eljárások betartása, a kockázatelemzés, a hiányzó emberi erőforrások pótlása és az állomány kiképzése, a szükséges infrastruktúra kialakítása és az eszközök beszerzése, valamint a nemzetközi együttműködés.

Az Európai Bizottság három hónap múlva készít jelentést az ajánlások végrehajtásáról, és amennyiben Athénnak nem sikerül számottevő javulást elérnie, a testület újabb ajánlásokkal fordulhat a tagállamokhoz, a határellenőrzések visszaállítását, vagy meghosszabbítását javasolva a belső határok egy részén, vagy szélsőséges esetben egészén.

Az időzítésnek abból a szempontból van különleges jelentősége, hogy éppen május közepén jár le az a hat hónapos időszak, ameddig Németország és Ausztria jogszerűen fenntarthatják a belső határon az ellenőrzést. A további hosszabbításra ugyanakkor már csak a schengeni paragrafus (a schengeni határkódex 26-ik cikke) alapján van lehetőség, ami a következő szakasz lenne a folyamatban.

A szóban forgó rendelkezés alapján a tagállamok maximum akár két évre is felfüggeszthetik az útlevélellenőrzés-mentes övezet szabályait a más tagállamokkal közös határokon. A Bizottság ugyanakkor az aktuális helyzet függvényében maga döntheti el, hogy hol (a belső határok mely szakaszán) és meddig javasolja a belső határellenőrzés visszaállítását, illetve ahol ilyen intézkedés már létezik, a fenntartását.

A most elfogadott ajánlás megállapítja, hogy Görögország számos intézkedést tett a helyzet kezelésére, de a probléma hordereje további erőfeszítéseket tesz szükségessé. „A schengeni térség működése általában került komoly veszélybe. Görögország nehézségei az EU egészére hatással vannak, és közös megoldást igényelnek” – áll a pénzügyminiszterek által elfogadott ajánlás szövegében.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »