Brazília visszaesett a korrupciós világlistán

  • A Petrobras körüli botránysorozatnak köszönhetően Brazília hét helyet csúszott vissza a Transparency International által készített korrupciós világranglistán 2014 óta.
  • A 168 vizsgált ország közül Brazília tehát hét helyet esett vissza az elmúlt évben, így jelenleg a 76. a listán.
  • A sort – nem meglepő módon – Észak-Korea és Szomália zárja a százból megszerezhető mindössze nyolc ponttal.

A 168 vizsgált ország közül Brazília tehát hét helyet esett vissza az elmúlt évben, így jelenleg a 76. a listán. Latin-Amerika legnagyobb gazdaságát megrendítették az olyan állami vállalatokkal kapcsolatos korrupciós botrányok, mint az állam olajvállalat, a Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), amely esetben számos kormánytisztviselő és vezető politikus is érintettnek bizonyult.

Más országok szintén vesztettek pozíciójukból a korrupciós listán, például Líbia, Törökország, Ausztrália és Spanyolország is. A 168 ország kétharmada ötven pont fölötti értékkel végzett azon a ranglistán, ahol a maximális pontszám 100 – ezek a legtisztességesebb országok -, a minimum pedig 0, ahol a legnagyobb a korrupció mértéke.

Pozitívum azonban, hogy globális mércével nézve csökkent a korrupció mértéke 2015-ben. Dánia továbbra is listavezető, ebben az országban a legalacsonyabb a visszaélések aránya, míg a sereghajtók között találjuk Észak-Koreát és Szomáliát, amelyek a száz pontból mindössze nyolcat  szereztek a Transparency International értékelésében. Görögország, Nagy-Britannia és Szenegál előrébb tudtak lépni a sorban, míg Guatemala, Srí Lanka és Ghána azok az országok, ahol a leghatékonyabb a korrupció elleni küzdelem, és így ők is jobb helyet értek el a listán.

Gál Jolán

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »