Az ENSZ-különmegbízottal találkozott a szíriai ellenzék

  • A különmegbízott a találkozó után kijelentette, hogy derűlátó a kilátásokat illetően.
  • A szíriai helyzet rendezését célzó közvetett tárgyalások péntek délután az ellenzék részvétele nélkül kezdődtek meg a genfi ENSZ-palotában.
  • Szíria ENSZ-nagykövete hangsúlyozta: Damaszkusz szeretne „véget vetni a vérfürdőnek” Szíriában.
  • A 2011 márciusában kezdődött szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni.
  • A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával találkoztak vasárnap Genfben a szíriai ellenzék képviselői.

„Optimisták vagyunk, és azért vagyunk itt, hogy megoldást találjunk a problémákra” – hangsúlyozta Szálem Muszlit ellenzéki szóvivő a találkozó után.

Az ellenzék képviselői ugyanakkor nyomatékosították: addig nem hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni a damaszkuszi rezsim küldötteivel, amíg nem látják a kormány elkötelezett szándékát a szíriai humanitárius helyzet javítására. Ebbe beletartozik az érintett városok blokádjának feloldása, a segélyszállítmányok célba érésének biztosítása, a politikai foglyok elengedése, illetve a civilek elleni támadások befejezése.

A különmegbízott a találkozó után kijelentette, hogy derűlátó a kilátásokat illetően.

„Ez egy olyan történelmi lehetőség, amelyet nem szalaszthatunk el” – mondta Mistura az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) szállásáról távozóban.

A szíriai helyzet rendezését célzó közvetett tárgyalások péntek délután az ellenzék részvétele nélkül kezdődtek meg a genfi ENSZ-palotában. Staffan de Mistura ENSZ-megbízott akkor csupán a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott, mivel az ellenzék több napig hezitált, hogy csatlakozzon-e a megbeszélésekhez.

A rijádi székhelyű HMC vonakodva érkezett Genfbe szombaton, és egyik tagja, Farah Atasszi szerint egyelőre korai lenne megmondani, meddig maradnak a svájci városban.

Szálem Muszlit kiemelte: a kormány egy lépésére hajlandóak lennének tízet lépni,  de félő, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem fog engedni a követeléseknek.

„A rezsim nem azért jött ide, hogy megoldást találjon, hanem hogy időt nyerjen a további mészárláshoz” – tette hozzá az ellenzék szóvivője.

„Csak azután jöttünk el Genfbe, hogy biztosítottak minket arról: komoly előrelépés várható a humanitárius helyzet rendezése érdekében”  – szögezte le Basszma Kodmani, az ellenzéki delegáció egyik tagja. „Nem kezdhetjük meg a politikai tárgyalásokat, amíg eleget nem tettek ezeknek az ígéreteknek.”

Kodmani elmondta: Mistura mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint John Kerry amerikai külügyminiszter is biztosította őket arról, hogy teljesítik követeléseiket.

Eközben a kormányküldöttséget vezető Bassár al-Dzsaafari „komolytalannak” nevezte a késlekedő ellenzék hozzáállását a tárgyalásokhoz, sőt, „külföldi hatalmak által támogatott terroristák” gyülekezetének nevezte a HMC-t egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Dzsaafari szerint a vasárnapi damaszkuszi robbantások is megerősítik, hogy az ellenzék kapcsolatban áll a szélsőségesekkel.

Szíria ENSZ-nagykövete ugyanakkor hangsúlyozta: Damaszkusz szeretne „véget vetni a vérfürdőnek” Szíriában, és fontolgatja, hogy eleget tesz az ellenzék humanitárius helyzetet illető követeléseinek.

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni, a törekvések azonban – elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt – mindeddig zátonyra futottak.

A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Kitekintő / MTI

Friss hírek