Az Iszlám Állam-ellenes muszlim tüntetés, amiről nem is hallott

  • Mint minden évben, Ásúrá után negyven nappal több ezren vonultak fel Londonban Arbaeen alkalmából. Ilyenkor a síita muszlimok világszerte megemlékeznek Husszein imám vértanúságára.
  • Idén, az elmúlt hetek eseményeire reagálva, a szervezők egybekötötték a megemlékezést egy terror- és Iszlám Állam-ellenes demonstrációval.
  • A több ezres felvonulás ellenére a brit sajtó javarészt hallgatott az eseményről, ezért a szervezők akcióba lendültek.

Múlt vasárnap, a Husaini Islmaic Trust UK szervezésével, több ezer ember vonult utcára, hogy Ásúrá után negyven nappal megemlékezzenek Husszein imám vértanúságára. Bár alapvetően ez egy több éves múlttal rendelkező politikamentes felvonulás, az elmúlt hetek eseményei miatt a megemlékezéssel párhuzamosan a terrorizmus és az Iszlám Állam ellen is tüntettek a résztvevők.

Ahogyan azt az alkalomból sejteni is lehet, ezek a terror ellen tüntető emberek majdnem kizárólag muszlimok voltak.

„Ebben az évben gyakorlatilag több ezer terror- és Iszlám Állam-ellenes plakátunk volt. Ez egy igen konkrét üzenet”, idézte az egyik szervezőt, Waqar Hadiert az Independent. „Számunkra nagyon vitatott lépés volt politizálni. Általában nem kevernénk a politikát a megemlékezéssel, de az elmúlt hetek eseményei miatt úgy gondoltuk, hogy muszáj megmutatnunk, hogy mint eseményektől”.

Ennek ellenére a megmozdulásnak nem sikerült felkeltenie a média figyelmét. „Ez a legrégebbi muszlim rendezvény Londonban, de sajnos nagyon nehéz a sajtó bármilyen szintű figyelmét felkelteni. Szerintem ez a sztereotípiák miatt van. Az emberek nagytöbbsége a muszlim közösséget egy koherens közösségnek tekinti, holott a muszlim közösség nagyon sokrétű és változatos. Az Iszlám Államtól legtöbbünk szörnyülködik” mondta Hadier.

„Az eseményeinken nagyon sok különböző etnikai hátterű ember van. Az érdeklődőket számba véve, ez sokkal inkább egy családi program”, tette hozzá a szervező. Egy önkéntes, Mohammed Al-Sharifi, twitteren jegyezte meg, hogy semmilyen sajtóvisszhangja nem volt a muszlimok terrorellenes megmozdulásának.

A tweetnek azóta több mint 8000 megosztása volt és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a brit lapok (és ezáltal mi is) felfigyeljenek az eseményre. Al-Sharifi tweeter oldalát azóta újságírók és szimpatizánsok tömkelege árasztotta el kérdésekkel, interjú lehetőségekkel és persze támogató üzenetekkel. Az önkéntes többek között az Independentnek is nyilatkozott.

„Szerintem azért nem foglalkozott a sajtó a történetünkkel, mert nem eléggé ’szaftos’, nem lehet eladni. Szimplán nem eléggé érdekes. Sajnálatosan sajtóorgánum csak olyan történeteket tesz közzé, amelyek valamilyen szinten megosztóak. Ha egy csoport muszlim valami jót csinál, akkor azt nem említik, vagy legalábbis a vallásukat nem írják le. Ha valaki valami rosszat csinál, az egyből a címlapokon látható vallással együtt. Ez csak a muszlimok elleni gyűlöletet és a kirekesztésüket fűti”.

„Véleményem szerint a tweetem népszerűségének oka abból fakad, hogy az emberek rájönnek arra, hogy hatalmas a különbség a hétköznapi valóság és aközött, hogy a média mit etet meg velük”.

Londonban november végén és december elején szintén többezres tüntetés volt a brit légierő szíriai bevetése ellen.

Vágner Krisztián

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »