Cameron: a brit légierő még az amerikainál is pontosabb csapásokra képes

  • A brit miniszterelnök szerint a brit királyi légierő még az amerikainál is pontosabb csapásokra lenne képes az Iszlám Állammal szemben.
  • David Cameron úgy véli, több okból is indokolt lenne Nagy-Britannia bekapcsolódása az Iszlám Állam állásai elleni légi hadműveletekbe.
  • Cameron: az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britanniára.
  • A brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai merénylettervet hiúsítottak meg.

A brit miniszterelnök szerint a brit királyi légierő (RAF) még az amerikainál is pontosabb csapásokra lenne képes, ha bekapcsolódna az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe.

David Cameron a londoni alsóházban ismertette csütörtökön azokat az érveket, amelyek a kormány szerint indokolják Nagy-Britannia bekapcsolódását. Kijelentette: az RAF Irakban már megmutatta, hogy képes minimális járulékos károkat okozó, rendkívüli pontosságú csapásokra Brimstone típusú lézervezérlésű precíziós bombákkal. „Ilyenjük még az amerikaiaknak sincs” – tette hozzá.

Cameron szerint az RAF Tornado típusú harci repülőgépei az Iszlám Állam elleni iraki légi hadműveletekben a koalíció hadszíntéri légi felderítési feladatainak 60 százalékát végzik el, a brit Reaper drónok pedig a Szíriában végrehajtott hasonló felderítések 30 százalékát hajtják végre.

Indokolt lenne kiterjeszteni a brit hadműveleteket Szíriára

A brit miniszterelnök szerint több okból is indokolt lenne Nagy-Britannia bekapcsolódása az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe.

David Cameron a londoni alsóházban ismertette csütörtökön a kormány érveit. Kijelentette: az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britanniára, amely a terrorcsoport által szőtt merénylettervek fő célországai között van.

Cameron szerint a brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt egy évben hét nagy-britanniai merénylettervet hiúsítottak meg, és ezek mindegyikét vagy közvetlenül az Iszlám Állam tervelte ki, vagy a terrorszervezet propagandájának hatására akarták elkövetni.

A brit kormányfő szerint Nagy-Britannia ebben a helyzetben „nem szervezheti ki” a gondoskodást saját nemzetbiztonságáról azoknak a szövetségeseinek, amelyek már részesei az Iszlám Állam szíriai állásai elleni hadműveleteknek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »