Rekordmennyiségű bevándorló Nagy-Britanniában

Soha nem mért szintre nőtt a bevándorlás Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett becslése szerint. A júniussal zárult egy évben 336 ezer fő érkezett az országba. Ez 82 ezerrel több az egy évvel korábbi azonos időszakban mért számnál, és a bevándorlási statisztikák közlésének kezdete óta a legmagasabb.

Az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás is jelentősen emelkedett, 42 ezer fővel 180 ezerre a vizsgált tizenkét hónapban.

Romániából és Bulgáriából összesen 50 ezren telepedtek le hosszú távra Nagy-Britanniában a júniussal zárult egy évben, 12 ezerrel többen, mint a tavaly júniusban véget ért tizenkét hónapban. Romániával és Bulgáriával szemben EU-csatlakozásuk után a brit kormány élt a bevándorlás átmeneti korlátozásának lehetőségével, de ennek hatálya már tavaly januárban lejárt.

Nagy-Britannia a többi közép- és kelet-európai EU-tagállam, köztük Magyarország 2004-es csatlakozása után azonnal megnyitotta munkapiacát az ebből az országcsoportból érkező munkavállalók előtt. Az akkori munkáspárti brit kormány előzetesen azt valószínűsítette, hogy az új keleti EU-tagországokból évente legfeljebb 5-13 ezer bevándorló érkezése várható, de azóta voltak olyan évek, amelyekben jóval meghaladta a 200 ezer főt az ezekből az országokból Nagy-Britanniába áttelepülők száma.

A közép- és kelet-európai EU-tagországok közül Romániából érkeznek a legtöbben, és Románia most először bekerült abba az ötös mezőnybe, amelyben azok az országok szerepelnek, amelyekből a legtöbben települnek át Nagy-Britanniába. Korábban Lengyelország volt a legnagyobb küldő ország a keleti uniós térségből.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »