Az oroszok Irakban nem csapnak le az Iszlám Államra

  • Az amerikai vezérkari főnök valószínűtlennek nevezte az oroszok iraki beavatkozását.
  • Korábban Irak jelezte, hogy örülne Moszkva szerepvállalásának.
  • Az iraki vezetőket eközben aggodalommal tölti el a kurdok felfegyverzése, mert félnek esetleges elszakadásuktól.
  • A kurdok viszont eddig sokkal ütőképesebb partnernek bizonyultak az USA számára az Iszlám Állam elleni harcban, mint az iraki kormányerők.

Az amerikai vezérkari főnök iraki látogatása kezdetén valószínűtlennek nevezte kedden, hogy Oroszország légi hadműveletet kezdjen Irakban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen.

Joe Dunford tengerészgyalogos tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ezt az iraki Kurdisztán székhelyén, Erbílben közölte újságírókkal. Dunfordnak október elsejei kinevezése óta ez az első útja Irakba, amely során helyi vezetőkkel tárgyal az IÁ elleni harcról.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök ugyancsak október 1-jén jelentette be, hogy üdvözölné, ha Oroszország Szíria mellett Irakban is légicsapásokat hajtana végre a dzsihadisták ellen. Időközben azonban Washingtont biztosította az iraki vezetés, hogy Moszkvánál nem kérte a légicsapások kiterjesztését – jegyezte meg a tábornok.

Az iraki parlament egy vezető politikusa előző héten viszont arról nyilatkozott, hogy az iraki erők már az orosz, iráni és szíriai tisztviselőket is soraiban tudó új bagdadi titkosszolgálati központnak a támogatásával folytatja az IÁ elleni támadásait.

Dunford iraki útját megelőzően három napon át tárgyalt izraeli és jordániai kormányzati és katonai vezetőkkel. A két ország az Egyesült Államok legfontosabb szövetségesének számít a térségben.

A tábornok iraki útján kisebb fennakadást jelentett, amikor az iraki légi irányítás Bagdadban nem engedte a katonai vezető gépét az iraki Kurdisztán székhelyén, Erbílben leszállni. Hivatalos források szerint az út már korábban meg volt beszélve az iraki vezetéssel, és félórás egyeztetést követően a gép végül engedélyt kapott a leszállásra.

Erbílben a tábornok Maszúd Barzanival, az iraki kurd autonóm régió elnökével és más kormánytisztviselőkkel tárgyalt, és közös ellenségük – az IÁ – elleni támogatásáról biztosította őket. Az iraki vezetőket azonban komoly aggodalommal tölti el a kurdok felfegyverzése és a régió esetleges leválása.

Néhány hónappal Dunford látogatását megelőzően, Ashton Carter amerikai védelmi miniszter már találkozott Erbílben a kurd vezetőkkel. Az Egyesült Államok kiképzést és fegyvereket biztosít a kurdoknak az iraki kormány gyanakvó felügyelete mellett. A kurdok az IÁ elleni harcban jóval ütőképesebb erőnek bizonyultak az iraki hadseregnél. Eddig az Egyesült Államok nem szállítottak közvetlenül fegyvereket számukra, hanem az ország egységének megőrzése végett a bagdadi központi kormányon keresztül juttatták azokat a kurd harcosokhoz.

Az IÁ tavaly nyáron hatalmas területeket foglalt el Észak-Irakban, miközben az iraki hadsereg összeomlott. Dunford mindenek előtt a Baidzsi és Ramádi körüli harcokról szeretne tájékozódni, mivel az előző héten az iraki kormánycsapatok, síita milíciák támogatásával offenzívát indítottak az IÁ ellen. A hadműveletek célja a szélsőségesek kiszorítása a baidzsi olajfinomító területéről, ami körül már hónapok óta súlyos harcok dúlnak.

Az IÁ még mindig ellenőrzése alatt tartja Baidzsit, ami 250 kilométerre északra van Bagdadtól. A város stratégiai jelentősége abban áll, hogy az ország második legnagyobb városa – Moszul – felé vezető útvonalon fekszik. Moszul és Ramádi – el-Anbár tartomány székhelye – szintén az IÁ szélsőségeseinek ellenőrzése alatt áll, a visszafoglalásukra tett eddigi kísérletek kudarcba fulladtak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »