A német kormány továbbra sem akarja lezárni a határokat

  • A német kormány továbbra sem akarja lezárni a határokat, és nem tartja szerencsésnek az erről kibontakozott vitát.
  • Thomas de Maiziére belügyminiszter szerint a magyar kerítés csak vonzotta a menekülteket.
  • Határzár helyett de Maiziére helyett egymást kiegészítő intézkedések sorára van szükség.
  • A kereszténydemokrata CDU megosztott Merkel menekültpolitikája kapcsán.

Thomas de Maiziere belügyminiszter hétfőn az N24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy nincs lehetőség a határ hermetikus lezárására, de nem is a teljes nyitottság a határzár egyetlen alternatívája, a vita azonban mindig e két „szélsőség” körül forog.

A belügyminiszter hangsúlyozta: azzal érdemes foglalkozni, ami megvalósítható, és amit elhatároznak, azt végre is kell hajtani, mert minden egyes újabb bejelentés erősíti a „szívó hatást”. Ezt mutatja, hogy akkor indultak meg „igazán nagyon sokan”, amikor Magyarország bejelentette, hogy kerítést épít a határára, mert a sok ember be akart érni az EU-ba, mielőtt elkészül a kerítés – mondta Thomas de Maiziere.

Határzár helyett szerinte egymást kiegészítő intézkedések sorára van szükség. Erősíteni kell az uniós külső határ védelmét, főleg a görög-török határon, és védeni kell a német határt is. A határellenőrzést már visszaállították, és napirenden van a tranzitzónák kialakítása, ez az ügy viszont egyelőre vitatott – mondta a belügyminiszter.

A konzervatív CDU politikusa visszautasította a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) bírálatait, miszerint a tranzitzóna „fogda menedékkérők tízezreinek”. Ezzel az állítással szemben a tranzitzóna arra való, hogy kiszűrjék az irataikat szándékosan elhagyó, a hatóságok megtévesztésére törekvő migránsokat, a menedékjogi kérelemmel nem először próbálkozó bevándorlókat és mindazokat, akik nyilvánvalóan nem szorulnak a német állam védelmére, és így csökkenthető a Németországba érkező menedékkérők száma – mondta Thomas de Maiziere.

Közben a CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) frakciójának egy befolyásos csoportja, a kis- és a közepes vállalkozások érdekeit képviselő parlamenti kör (PKM) vezetője, Christian von Stetten némileg módosította álláspontját a határzár ügyében a Bild című lapban hétfőn megjelent beszámolóhoz képest. A politikus azt mondta, a csoport hivatalosan nem készít indítványt arról, hogy le kell zárni a határokat, de tárgyalnak az ügyről és megvitatják azt az indítványt, amelyet a frakció belügyi szakpolitikusai készítenek. Az indítvány arról szól, hogy a kezelhetetlenné vált menekültáradat miatt a törvényhozásnak köteleznie kell a kormányt a határok lezárására.

Ezt egyre többen követelik a konzervatívoknál, ugyanakkor a CDU-ban sokan Angela Merkel pártelnök-kancellár menekültpolitikáját támogatják. Hétfőn megjelent adatok szerint már ezernél is többen írták alá azt az egy hete megfogalmazott levelet, amely szerint tartani kell a Merkel-féle irányvonalat. A felhíváshoz tartományi gyűlésekből, a Bundestagból és az Európai Parlamentből is csatlakoztak CDU-s képviselők, és az aláírók között az SPD-ből és az ellenzéki Zöldek közül is vannak politikusok.

MTI

Friss hírek