Volkswagen-botrány Brazíliában: elnézték a diktatúra kegyetlenségeit

A Volkswagenről sokáig a minőségi autók és a német precizitás jutott eszünkbe, ez az elmúlt napokban gyökeresen megváltozott. Először a megengedett értéknél magasabb károsanyag-kibocsátást mértek a vállalat autóinál, most pedig komoly etikai vétséggel is kapcsolatba hozták a vállalatot – írja a BBC.

A Volkswagen korábbi munkavállalóinak egy csoportja polgári peres eljárást indított Brazíliában a német autógyártó cég ellen. A korábbi alkalmazottak azzal vádolják a céget, hogy 1964 és 1985 között – a katonai diktatúra idején – körejátszottak az elfogásukban és megkínzásukban. A 12 korábbi munkás azt állítja, hogy letartóztatták, majd megkínozták őket a Volkswagen Sao Bernardo do Campoi gyárában. A német autóipari konszern jelenleg is vizsgálja a vádakat, ennek megfelelően a cég már felvette a kapcsolatot az érintetekkel annak érdekében, hogy a másik fél állításait is megvizsgálhassák.

A diktatúra bűncselekményeit vizsgáló Nemzeti Igazság Bizottsága már a tavalyi évben megállapította, hogy a különböző visszaélések gyakoriak voltak a katonai diktatúra idején. Több mint 400 ember tűnt el, illetve halt meg 1964 és 1985 között. Sokukat letartóztatták és meg is kínozták. A szakszervezetek és a baloldali politikai pártok aktivistái kerültek ki többségében az áldozatok közül, több vállalatot pedig azzal gyanúsítanak, hogy összejátszott az elnyomó hatalommal.

Kínzás a munkahelyen

A Bizottság végső jelentésében, melyet 2014 decemberében hoztak nyílvánosságra, Lucio Bellentani, egy Volkswagen alkalmazott esetét írták le. „A munkámat végeztem, amikor két géppuskás ember odajött hozzám – emlékezett vissza a kommunista aktivista. Hátrafogták a kezemet, és azonnal rátették a bilincset. Nem sokkal később megérkeztünk a Volkswagen biztonsági központjába, ahol a kínzás is megkezdődött. Megpofoztak, és ököllel ütöttek.” Rosa Cardoso ügyvéd szerint az érintett 12 munkavállalót Sao Bernardo do Campoban, Sao Paulo közelében kínozták meg, míg másokat elbocsátottak vagy végleg feketelistára tettek.

Amikor a vádakat nyilvánosságra hozták, a Volkswagen bejelentette, minden olyan, az alkalmazottaikkal kapcsolatos esetet megvizsgálnak, amelyben a brazil emberi jogok megsértése felmerülhet.

A vállalat még nem reagált a hírre, mely szerint polgári peres eljárást indítottak ellene, jelenleg az USA-ban forgalmazott dízelautók a megengedettnél magasabb szennyezőanyag-kibocsátásával kapcsolatos botránnyal van elfoglalva.

Berbás Péter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »