Irak figyelmeztette Törökországot

Az iraki vezetés az ország szuverenitásának megsértéseként értékeli Ankara tevékenységét, amiért az nem működik együtt vele és nem tájékoztatja a kurd lázadók elleni, iraki területen folyó hadjáratáról.

Irak külügyminisztere, Ibrahim al-Jaafari felszólította Törökországot, hogy az iraki területeken folytatott, a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) ellen irányuló hadjáratáról részletes tájékoztatást adjon a bagdadi vezetésnek, illetve működjön együtt vele, adta hírül a Reuters.

Török szárazföldi egységek múlt héten léptek be Észak-Irakba egy „rövd művelet” keretében, amelynek célja a kurd lázadók menekülésének megakadályozása volt.

Al-Jaafari vasárnap, újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy bekérette Törökország Irakba akkreditált nagykövetét a múlt héten, és tájékoztatta, hogy az iraki vezetés Ankara tevékenységét az iraki szuverenitás megsértéseként értékeli. A török külügyminisztérium egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Az iraki külügyminiszter a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy Ankara eddig nem működött együtt az iraki kormánnyal. „Törökország biztonsága fontos számunkra. Törökországnak joga van megvédeni magát. Ugyanakkor elvárjuk, hogy együttműködjenek az iraki kormánnyal és az iraki fegyveres erőkkel”, mondta al-Jaafari Kairóban, az Arab Liga konferenciáján. 

Al-Jaafari hozzátette, Irak kizárólag akkor támogatja ezeket a műveleteket, ha azok valóban szükségesek, illetve nem jelentenek fenyegetést a lakosságra.  

Az iraki központi vezetés nem képes kontrollálni Törökországgal határos területeit teljes mértékben, miután az a fél-autonóm Kurdisztáni Régió területére esik. 

Az iraki külügyminiszter továbbá kritizálta Katart is egy korábban, Dohában megrendezett konferencia miatt, amelyen az egykor Szaddam Husszein hatalmát biztosító Baasz Párt és iszlamista keményvonalasok is részt vettek. Elmondta, az ilyen jellegű konferenciák csak kiélezik a szektariánus ellentéteket, illetve aláássák Irak és Katar kapcsolatát. „Olykor a politikai intervenciók veszélyesebbek a katonai beavatkozásoknál”, fogalmazott al-Jaafari. 

Iraki magas rangú tisztségviselők többször vádolták meg Katart azzal, hogy támogatja az Iszlám Államot, amelyet Doha természetesen tagad. A Perzsa-öböl menti arab államok pedig nehezményezik, hogy Irak túl jó kapcsolatot ápol fő riválisukkal, Iránnal. 

Irak és az arab monarchiák közti kapcsolatok némiképp javultak a mérsékelt Haider al-Ábádi miniszterelnöki székbe kerülése óta. Katar például huszönöt év után ismét megnyitotta nagykövetségét Irakban.

Káply Mátyás

Friss hírek