Németország ideiglenesen felfüggesztette Schengent

Az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést – jelentette be vasárnap esti, rendkívüli sajtónyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

Az intézkedés „súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek „áradatának korlátozása”, és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

Erre „biztonsági okokból is sürgősen szükség van”, és „kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex”- mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határ-ellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra – illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot – visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

Németország továbbra is betartja a menekültek védelmére vonatkozó európai és nemzeti előírásokat – mondta Thomes de Maiziere. Aláhúzta: „az érvényes európai jog szerint Németország egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, „menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében.

A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások „változatlanul” érvényesek. „Felszólítom valamennyi tagállamot, hogy a jövőben ismét tartsák magukat ehhez” – mondta a német belügyminiszter. A dublini rendelet szabályai alapján „az illetékes tagországnak a menedékkérőt nemcsak regisztrálnia kell, hanem le kell folytatnia a menekültügyi eljárást” – tette hozzá.

A menedéket kereső embereknek is el kell fogadniuk: nem tehetik meg, hogy „egyszerűen kiválasztanak egy tagállamot, ahol menedékjogot kérnek” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere, hozzátéve, hogy ez akkor is érvényes lesz majd, amikor bevezetnek egy „európai elosztási rendszert”.

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítására azért is szükség volt, mert a németek hatalmas mértékű segítőkészségét „nem szabad túlerőltetni”. Az intézkedés egyben „jelzés Európának”, üzenete az, hogy Németország „vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül” – jelentette ki a német belügyminiszter.

Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, „de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon” – mondta.

A menekültválság kezelésében döntő jelentőségű a segítség a válságövezetekben, hogy ne induljon el még több ember a menekülttáborokból, illetve Szíriából vagy Irakból. Ez is súlyponti elem lesz az uniós belügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán. Ezen kívül „a lehető leggyorsabban meg kell valósítani a várakozási övezetek európai koncepcióját Görögországban, Olaszországban, adott esetben Magyarországon”, és ez is szerepel a napirenden a belügyminiszteri ülésen – ismertette Thomas de Maiziere.

Hozzátette: a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról egyetértésben döntöttek a koalíciós pártok – a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – , és az intézkedéssel a tartományi belügyminiszterek is egyetértettek. Az intézkedésről tájékoztatták a parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártokat és konzultáltak Ausztriával.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »