Tusk: az EU együttműködik Törökországgal a menekültkrízis megoldásában

Az Európai Unió Törökországgal együttműködve, a korábbinál hatékonyabban igyekszik fellépni a megnövekedett bevándorlás problémájának kezelésében és a terrorizmus visszaszorításában – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnökkel Ankarában folytatott találkozója után tartott közös sajtótájékoztatón.

Az Anadolu török hírügynökség csütörtöki jelentése szerint az uniós politikus kifejtette: a helyzet megoldásának első feltétele a nemzetközi összefogás, az egymás elleni vádaskodás nem visz előre.

A közel-keleti régiónak és Szíriának Törökország hozhat újból stabilitást – hangsúlyozta Tusk. Hozzátette, hogy határozott lépésekre van szükség a terrorizmussal szembeni harcban, ugyanakkor a menekültek iránt továbbra is Európa és Törökország lesz a legbefogadóbb.

A terrorellenes fellépésről szólva az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke bírálta a török nacionalisták támadásait a kurdbarát Népi Demokrata Párt (HDP) és a Hürriyet török napilap központjai ellen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a sajtótájékoztatón megerősítette: terrorszervezet nem lehet a kurd nép szócsöve, egyszerűen nem képviselheti annak érdekeit.

Azok a politikusok, akik nyilatkozataikkal a „terror malmára hajtják a vizet”, még inkább megnehezítik a helyzet rendezését. Törökországnak nem provokátorra, hanem felelős politikusokra van szüksége – összegezte megszólalását Erdogan.

Kitekintő / MTI

Friss hírek