Felfüggesztett börtön az amerikai követség felgyújtóinak

Öttől tíz hónapig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a belgrádi felsőbíróság szerdán azt a kilenc férfit, aki 2008-ban, a Koszovó függetlenségének kikiáltása alkalmából kirobbant zavargások során felgyújtotta az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségét.

A bíróság két férfit felmentett, és az összes vádlottat felmentette a horvát és a német nagykövetség épületei elleni támadások vádja alól. Az ítélet értelmében a férfiaknak csak akkor kell leülniük büntetésüket, ha a következő 2-3 évben valamilyen újabb bűncselekményt követnek el.

A döntés indoklásában az áll, hogy az elítéltek 2008. február 21-én – néhány nappal azután, hogy Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenedését Szerbiától – a Koszovó Szerbia része elnevezésű tüntetést követően kövekkel, fáklyákkal és más tárgyakkal dobálták meg az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének épületét, aminek következtében tűz keletkezett. A tűzben egy személy életét vesztette.

A belgrádi főügyészség nyomozást kezdeményezett a biztonsági szolgálatok mulasztásairól is az említett tüntetésen. A szerbiai közszolgálati televízió felvételeinek bizonysága szerint az erőszakba torkollt tüntetés és a randalírozás idején egyetlen rendőr sem tartózkodott a helyszínen, illetve a rendőrség csak megkésve avatkozott közbe.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »