Giorgio Perlascára, magyar zsidók ezreinek megmentőjére emlékeztek

Hétfőn este egy különleges koncerttel tisztelegtek az Olasz Kultúrintézetben Giorgio Perlasca emléke előtt, aki magyar zsidók ezreinek életét mentette meg. Az est díszvendége Franco Perlasca, a megmentő fia volt.

„Nem tudtam elviselni, hogy embereket úgy kezelnek, mint az állatokat… nem tudtam elviselni a megölt gyermekek látványát. Azt hiszem erről volt szó. Nem tartom magam hősnek.” Giorgio Perlasca így vélekedett arról, hogy miért mentette meg több ezer magyar zsidó életét a Holokauszt idején. Őszinte vallomás ez egy szerény embertől, akinek a neve sajnos kevéssé ismert abban az országban, amely olyan sokat köszönhet neki: Magyarországon, ahol az olasz származású üzletember spanyol diplomataként zsidók ezreinek állított ki menlevelet és mentette meg életét.

Eredetileg Giorgio Perlasca olasz fasiszta volt, aki önkéntesként harcolt Franco oldalán a spanyol polgárháborúban, sőt még fiát is a spanyol diktátor után nevezte el. 1943 szeptembere után az olaszokat Magyarországon nem tekintették többé barátságos külföldieknek és Perlascát is internálták. Megszökött, majd személyes kapcsolatai révén munkát kapott a spanyol nagykövetségen, keresztnevét „Jorge”-ra változtatta, és diplomáciai ajánlásokat szerzett. Ahogy a front közeledett, a spanyol nagykövet elhagyta Budapestet, és helyére Perlasca lépett. További spanyol menleveleket hamisított, és „védett házakat” jelölt ki. A szovjet hadsereg megérkezéséig a helyén maradt, hogy védje a zsidókat és gondoskodjon róluk. Ezután elégette spanyol papírjait, és ismét olasz üzletember lett belőle. Perlasca 1989-ben kapta meg „A Világ Igaza” kitüntetést.

Takács Szabolcs, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke, a magyar kormány államtitkára, Őexcellenciája Maria Assunta Accili Sabbatini asszony, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete és Őexcellenciája Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete közös szervezésében a Budafoki Dohnányi Zenekar különleges koncertjén együtt emlékezett Giorgio Perlascára a budapesti Olasz Kultúrintézet dísztermében, ahol az est díszvendége a megmentő fia, Franco Perlasca volt. A színvonalas zenei élményt nyújtó hangversenyen az est fénypontja Moshe Zorman: Giorgio Perlasca Legszebb Órája című zeneművének első magyarországi bemutatója volt. A világpremier a Raanana Szimfonikus Zenekar előadásában Moshe Zorman zeneszerző részvételével 2014. december 10-én volt Izraelben.

Az estet Takács Szabolcs nyitotta meg Giorgio Perlascára emlékezve, aki az IHRA elnöke szerint hű maradt a humanista értékekhez. Spanyol diplomatának adta ki magát és ötezer kétszáz honfitársunk életét mentette meg. A Holokauszt a keresztény értékek elárulása volt, s aki szembe mert szállni a náci gépezettel, az rendkívüli bátorságról tett tanúbizonyságot. Fontosnak tartja közvetíteni a fiataloknak a történelem ezen sötét korszakának súlyos tanulságait, és az államtitkár szerint a magyar kormány eszerint cselekszik. Takács Szabolcs kiemelte, hogy minden körülmények között hűnek kell maradni a bennünk lévő jóhoz, amint azt Perlasca is tette.

Ezt követően Franco Perlasca kapott szót, aki apja emléke előtt tisztelgett, aki 1944 telén Budapesten dolgozott és kitalált magának egy szerepet: spanyol diplomata lett, pedig se spanyol, se diplomata nem volt. Így tudta folytatni azt a „munkát”, amelyet a spanyol nagykövetség már elkezdett. 1987-ben általa megmentett magyar zsidók tárták fel Giorgio Perlasca tevékenységét, hiszen a megmentő a háború után nem beszélt cselekedeteiről. Apja igaz ember volt, akinek a lelkiismerete ezt követelte meg, nem etnikai, vallási, ideológiai vagy politikai szempontok vezérelték, hanem az embert helyezte középpontba. A soá történetét el kell magyarázni a gyerekeknek, és el kell mondani nekik azt is, hogy voltak igaz emberek is.

Franco Perlasca Hannah Arendt szavait idézte fel: „Mindig lehet igent vagy nemet mondani”. Amikor megkérdezte egy újságíró Giorgio Perlascától, hogy mégis miért csinálta, a megmentő visszakérdezett: „Ön mit tett volna? Mit tett volna, ha látta volna, hogy embereket gyilkolnak csak mert más vallásúak?”.

Ezt követően az olasz nagykövet asszony beszédében rámutatott, hogy a tisztesség meg tudja menteni a világot. Meg kell akadályozni a soá megismétlődését, harcolni kell a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció ellen és az alapértékek mentén össze kell fogni, hiszen az intolerancia veszélyesen terjed az olasz diplomata szerint. Olaszország és Magyarország osztozik a Holokauszt tragédiájában. A fanatizmus elleni harcnak az olasz nagykövet szerint sosincs vége.

Végül az izraeli nagykövet feltette a kérdést, hogy vajon a történelem alakítja az embert vagy az ember befolyásolja a történelmet? Perlasca azt vallotta, hogy azt tette, amit tennie kellett és nem fordította el a fejét az embertelenség láttán. Ilan Mor izraeli nagykövet szerint nem elég tudni, hogy mit képviselünk, azt is tudni kell, hogy mivel állunk szemben. El kell utasítani az antiszemitizmust és a rasszizmust. Giorgio Perlasca embermentő tevékenysége az emberi szellem győzelme, a kultúra győzelme a tudatlanság felett.

Bihari Anna

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »