A horvát kormány nem lép fel az Iszlám Állam ellen

Mély megdöbbenésének adott hangot Zoran Milanovic horvát miniszterelnök annak kapcsán, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi csoportja szerdán kora délután fotót tett közzé a közösségi médiában az általuk fogva tartott horvát túsz lefejezéséről.

A miniszterelnök megszakította szabadságát, és rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol elítélte a „felháborító és elfogadhatatlan” erőszakos cselekedetet.

Milanovic elmondta: hivatalos tájékoztatást még nem kaptak az egyiptomi kormánytól arról, hogy a képen valóban az elrabolt Tomislav Salopek látható-e, de a legrosszabbtól tartanak.

Ennek ellenére a jövőben sem kívánnak részt venni IÁ elleni harcban, és fokozott biztonsági intézkedéseket sem vezetnek be az országban – mondta.

Kijelentette: a horvát kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megmentse állampolgárát. „Mindvégig kapcsolatban álltunk az egyiptomi hatóságokkal, múlt héten pedig Vesna Pusic külügyminiszter is Kairóba utazott” – tette hozzá.

Arra kérte a horvát állampolgárokat, hogy a jövőben próbálják meg elkerülni a világ veszélyes országait.

Az Egyiptomban dolgozó Tomislav Salopeket július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. A harmincegy éves, kétgyermekes horvát fiatalember egy olaj- és gázlelőhelyek feltárásával foglalkozó francia cég munkatársa volt.

A Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) fegyveresei egy hete a börtönökben raboskodó „muzulmán nők” szabadon engedését követelték horvát túszuk elengedése fejében, és erre 48 órás határidőt szabtak. Azóta azonban nem jelentkeztek újabb fenyegetéssel vagy követeléssel a nyilvánosság előtt.

A zágrábi hatóságok közlése szerint először raboltak el horvát állampolgárt külföldön. Vélhetően ő az első délkelet-európai illetőségű civil, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet áldozatává vált.

Az egész országot mélyen megdöbbentette a horvát férfi kivégzésének híre. A különböző horvát sajtóorgánumok kijelentették, nem jelentetik meg az IÁ által közzétett fotókat, és arra kérték a közösségi oldalak felhasználóit, hogy ők se osszák meg azokat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek