A görögök sem tudták legyőzni Brüsszelt

Szerdára sikerült tisztázni a görög segélycsomag feltételeinek minden részletét, a tervezetet szerdán eljutatták a görög parlamentnek, amely várhatóan csütörtökön szavaz.

Annika Breidthardt, az Európai Bizottság szóvivője szerdán azt mondta, hogy a görög segélycsomag kedden még megoldatlan kérdéseit szerdára tisztázták. „Minden részlet kidolgozva és egyeztetve, és még délután az euróövezet pénzügyi illetékesei telekonferenciát tartanak” – mondta. Hozzátette: az euróövezet pénzügyminiszterei várhatóan pénteken tárgyalnak a mentőcsomagról.

A görög kormány eközben a parlament elé terjesztette a hároméves segélycsomaggal kapcsolatos törvénytervezetet jóváhagyásra. Szerdán a szakbizottságok tárgyalják meg a javaslatot és valószínűleg csütörtök este  szavaz a parlament.

Amennyiben a görög parlament rábólint a megállapodásra, pénteken összeülhetnek az euróövezet pénzügyminiszterei.

A Reuters által megszerzett 29 oldalas megállapodás-tervezet szerint Görögországnak gyors ütemben kell privatizálnia kikötőit, regionális repülőtereit, és az elektromos hálózatot.

A dokumentumból az is kiderül továbbá, hogy a hitelezők korábbi elképzelésével ellentétben Görögországnak nem azonnal, csak a jövő év márciusa után kell felállítania azt az 50 milliárd euró vagyont kezelő független vagyonkezelő alapot, amely az összeg háromnegyedét a bankok feltőkésítésére és adósságcsökkentésre fordítja. 

A Reuters úgy értesült egy név nélkül nyilatkozó EU-illetékestől, hogy a hitelért vállalat kötelezettségek végrehajtásának első felülvizsgálata októberben lesz.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »