Törökország: két nap alatt hatszáz embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával

Csütörtökön éjjel indította meg Törökország azt az egész országra kiterjedő rajtaütés-sorozatot, amelynek keretében már ötszázkilencven embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam, a kurd PKK, vagy egy baloldali militáns szervezet tagjai. Az akció során egy nő tűzpárbajban életét vesztette.

Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök egy pénteki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a csütörtök éjjel kezdődött országos razzián közel háromszáz embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával. A péntek éjszakai rajtaütésekkel ez a szám megduplázódott, jelenleg ötszázkilencven ember van letartóztatásban, akik közül harminchét külföldi állampolgár.

Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy az Iszlám Állam szíriai bázisainak bombázása mindössze a legelső lépés volt, amit az iszlamisták, a kurdok és a baloldali militánsok elleni akciók fognak követni. Kurdok alatt az elnök a PKK-t, vagyis a NATO, az Európai Unió és Törökország által is terrorszervezetnek minősített, Törökországban és Észak-Irakban aktív Kurdisztáni Munkáspártot értette. A baloldali militánsok alatt pedig főként a DHKP-C-re, vagyis Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Frontra utalt. 

„Az ISIS, a PKK és a DHKP-C mind terrorszervezetek. Országunk minden szükséges lépést meg fog tenni .” 

Isztambulban száznál is több embert tartóztatott le az akcióban résztvevő ötezer fegyveres. Rendőri források szerint köztük van az Iszlám Államhoz köthető, Abu Hanzala néven elhíresült Halis Bayancuk és felesége is. A férfit 2014-ben egyszer már letartóztatták, a feltételezések szerint ugyanis az al-Kaida egyik embere volt. 

A rajtaütéseknek egy halálos áldozata is volt. Bağcılar körzetben az egyik gyanúsított, Günay Özaslan, a DHKP-C feltételezett tagja tüzet nyitott a rendőrökre, akik ezért lelőtték a nőt. Özaslant öngyilkos merénylet előkészítésével vádolták. 

Törökország-szerte mintegy húsz városban hajtottak végre rajtaütéseket a rendőrök.

Ankarában, a fővárosban pénteken tizenegy embert tartóztattak le, akik közül öt a PKK-val, hat pedig az Iszlám Állammal volt összefüggésbe hozható. 

Şanlıurfában harmincöt, a PKK-hoz köthető embert tartóztattak le. A tartományban erősödött a feszültség az elmúlt napokban, hiszen déli részén fekszik Suruç város, ahol hétfőn egy öngyilkos merénylet során harmincketten vesztették életüket. Suruç mellett Ceylanpınarban is rajtaütöttek a rendőrök, ahol a hétfői merényletet követően két rendőrt holtan találtak otthonukban. 

Emellett a turistaközpont Izmirben és Antalyában, valamint többek között Bursában, Adanában, Mersinben, Muşban és Iğdırban is történtek letartóztatások. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »