Törökország az Észak-Atlanti Tanács összehívását kérte

Törökország vasárnap a washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva az Észak-Atlanti Tanács összehívását kérte – tudatta a NATO sajtószolgálata.

Ankara az elmúlt napok terrortámadásai miatt kialakult helyzet súlyosságára hivatkozva kért egyeztetést a szövetségesekkel. Ezek közül a legsúlyosabb, hétfői merényletben, Suruc városában 32-en haltak meg és több mint 100 ember megsebesült.

Az észak-atlanti szövetséget életre hívó washingtoni szerződés negyedik cikke értelmében bármelyik szövetséges állam kérhet egyeztetést a többi szövetséges állammal, ha úgy ítéli meg, hogy valamelyik NATO-tag területi egységét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A NATO közleménye szerint Törökország tájékoztatást is kíván adni a másik 27 szövetséges országnak arról, hogy a terrortámadásokat követően milyen lépéseket tett és készül tenni.

Az Észak-Atlanti Tanács ülését, amelyen a szövetséges tagállamok nagykövetei vesznek majd részt, keddre hívta össze Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Erőszakos tüntetések Isztambulban, egy rendőr meghalt

Egy török rendőr meghalt vasárnap a rendfenntartók és szélsőbaloldali tüntetők összecsapása idején Isztambulban – jelentette az Anadolu hírügynökség.

A rendőrt lőtt sebekkel kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni.

Kórházi források szerint az áldozat rohamrendőr volt. Megpróbált behatolni egy épületben, hogy őrizetbe vegyen egy gyanúsítottak, és ekkor mellkason lőtték. A rendőrség keresi a tetteseket.

Az eset idején erőszakos tüntetések zajlottak a helyszínen, Isztambul Gázi városnegyedében. A rohamrendőrség megpróbált szétoszlatni egy „illegális szervezethez” tartozó, egyenruhát és álarcot viselő csoportot, amely lezárt egy főutat, és botokkal támadt a rendőrökre, kövekkel és gyújtópalackokkal dobálta őket. A rendfenntartók könnygázt, vízágyukat és gumilövedékeket vetettek be ellenük.

Mindez egy nő temetésén történt, akit pénteken öltek meg rendőrök egy razzia során Isztambul Bagcilar negyedében. A nő feltehetően a betiltott szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) nevű csoport tagja volt.

A török hatóságok pénteken országszerte terrorellenes razziákat tartottak, és több mint 800 embert vettek őrizetbe, köztük a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet feltételezett tagjait.

Kitekintő / MTI

Friss hírek