Jelentősen csökkent a munkanélküliek száma az észak-bácskai körzetben

A legfrissebb adatok alapján megállapítható, hogy jelentősen csökkent a munkanélküliek száma az észak-bácskai körzet területén. A félévi statisztikák szerint 14 449-en szerepelnek a nyilvántartásban, közülük 9462-en a szabadkai, 2992-en a topolyai és 1995-en a kishegyesi község területén. Egy évvel korábban még 17 046 munkanélkülit tartottak nyilván a körzet területén, 11 201-őt Szabadkán, 3557-et Topolyán és 2277-et Kishegyesen.

Szécsi Erdmann Elvira, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai részlegének tanácsosa azt is elmondta, hogy a munkanélküliek számának csökkenése elsősorban annak a következménye, hogy 2322-en állhattak munkába az elmúlt fél év alatt, 1773-an a szabadkai, 446-an a topolyai és 173-an a kishegyesi község területén. A munkát keresők 23 százaléka 30 évnél fiatalabb, 32 százalékuk az 50 év feletti korosztályba tartozik, 48 százalék a nők aránya. A munkát keresők 46 százalékának csupán általános iskolai végzettsége van, illetve valamilyen tanfolyamot végzett. Az állástalanok 45 százalékának van középiskolai végzettsége, 9 százalék pedig egyetemi vagy főiskolai diplomával szeretne elhelyezkedni.

A tanácsos azt is elmondta, hogy a foglalkoztatás bővülése elsősorban a Szabadkán megnyílt új cégeknek köszönhető, de vannak olyanok, melyek további személyek foglakoztatását tervezik, a közeljövőben Topolyán is szeretnének állásinterjút készíteni az érdeklődőkkel. Szécsi Erdmann Elvira arra bátorította a munkát keresőket, hogy egyeztessenek a tanácsadójukkal, valamint felhívta arra is a figyelmet, hogy az állásinterjún nem kötelező a szerb nyelv ismerete sem, magyarul is lesz majd lehetőség a megejtésére.

A félévi adatokat az év végihez viszonyítva, országos szinten is mintegy 117 ezerrel kevesebb munkanélkülit tartanak számon. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a legtöbben a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, az élelmiszer- és a szolgáltatóiparban helyezkedtek el. A 117 ezer foglalkoztatott 17 százalékkal több, mint a munkába állók száma a tavalyi év azonos időszakában. A nyilvántartott munkanélküliek száma Szerbiában jelenleg 746 ezer, ami 19,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Júniusban 7836-al csökkent az állástalanok száma. Ez 3,5 százalékkal kevesebb, mint ahányan 2014 júniusában munkába álltak. A közmunkaprogram keretében jelenleg mintegy 6 ezer embert foglalkoztatnak, saját vállalkozás indítását pedig mintegy 3000 esetben támogatják a „start up” programok keretében. A szolgálat támogatja a pályakezdők gyakornokként történő alkalmazását is. Ennek keretében idén országszerte 2500 fiatalt alkalmaztak meghatározott időre.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek