Nagy hajrát kell kivágniuk a görögöknek

A korábbiaknál optimistább hangot ütött meg a görög tárgyalások alakulásával kapcsolatban hétfőn az Eurócsoport, amely ugyanakkor azt is világossá tette, hogy még rengeteg munka van hátra a megállapodásig és újabb kölcsönök folyósításáig.

Az Eurócsoport hétfőn rövid nyilatkozatban üdvözölte, hogy a munkamódszerek átalakításának köszönhetően az elmúlt két hétben felgyorsultak a tárgyalások a görög program ötödik felülvizsgálatáról, és megnyílt a lehetőség végre a kérdések érdemi megvitatására.

„Azt is konstatáltuk ugyanakkor, hogy több időre és erőfeszítésre van szükség a meglévő nyitott kérdésekről az álláspontok közelítéséhez. Ezért üdvözöljük a görög hatóságok arra vonatkozó szándékát, hogy felgyorsítsák az intézményekkel a munkát a felülvizsgálat időben történő sikeres lezárása érdekében” – fogalmaz a 19 pénzügyminiszter által elfogadott közlemény.

Emlékezetes, hogy az Eurócsoport tagjai a két héttel ezelőtti rigai ülés után állapodtak meg Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel a tárgyalások struktúrájának és a görög tárgyaló delegáció összetételének a megváltoztatásáról, miután nyilvánvalóvá vált, hogy három hónap alatt jószerével semmit sem haladt előre a folyamat.

Pierre Moscovici, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa hétfőn először szolgált részletekkel az ún Brüsszel Klub (a hitelező trojka új neve) és a görög kormány között folyó tárgyalásokról. Elmondta, hogy a felek álláspontja közeledett egymáshoz az áfa-rendszer mélyreható reformjának ügyében és a költségvetési bevételek adminisztrálásáért felelős független testület létrehozásának kérdésében is. Az első eredmények közé tartozik a rosszul teljesítő hitelek problémájának a kezelése is. A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor jócskán vannak még témák, amelyeknél még távoliak az álláspontok. Moscovici ezek közé sorolta a nyugdíjrendszer és a munkaerőpiac reformját.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke és Moscovici is emlékeztetett rá, hogy mivel a görög kormány változásokat akar a programban, ezért idő- és munkaigényes feladatról van szó. A még február 20-án rögzített keret értelmében ugyanis Athénnak joga van változtatásokat kérni a programban, de cserébe olyan alternatív reformokat kell előterjesztenie, amelyek költségvetési szempontból ugyanarra az eredményre jutnak. Az ilyen alternatív javaslatokat azonban számokkal és érvekkel is alá kell tudni támasztani a görögöknek, ami – miként Dijsselbloem rámutatott – időt igényel.

Az Eurócsoport elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a június végén kifutó második görög programból még elérhető 7,2 milliárd euró kölcsön folyósításának megkezdéséhez Athénnek nem elég megállapodnia a hitelezőkkel, de meg is kell kezdenie a reformok végrehajtását. A holland pénzügyminiszter szerint arról aztán már lehet beszélni, hogy a szakaszos végrehajtást az újabb hitel több részletben történő csöpögtetésével honorálják.

Dijsselbloem világossá tette, hogy addig szó sem lehet a június vége utáni időszakra vonatkozó új pénzügyi rendelkezések tárgyalásáról, ameddig sikeresen le nem zárják a görög program sorrendben ötödik felülvizsgálatát.

„Közös érdekünk, hogy minél előbb megállapodásra jussunk, mielőtt Görögország kifut az időből és a pénzből” – szögezte le az Eurócsoport elnöke, aki szerint arról ezúttal sem tárgyaltak, hogy vajon Athén meddig lesz képes eleget tenni külső és belső pénzügyi kötelezettségvállalásainak. Görög kollégájuk, Janisz Varufakisz mindenesetre arról biztosította őket, hogy a görög kormány eleget fog tenni a követeléseknek. A következő esedékes kifizetés már a következő napokban esedékes az IMF-nek: összesen 750 millió euróról van szó.

A hétfői ülés margóján nagy figyelmet keltett Wolfgang Schauble német pénzügyminiszternek az a megjegyzése, hogy jó ötletnek tartaná, ha Görögország népszavazást tartana a mentőcsomagról. Jeroen Dijsselbloem szerint azonban ennek a kérdésnek az eldöntése kizárólag a görögökre tartozik. Utalt rá, hogy amennyiben egy ilyen referendumot írnának ki, az csak újabb időveszteséget jelentene, hiszen addig késne a reformok végrehajtása.

Klaus Regling, a Görögországnak formailag a hiteleket nyújtó európai pénzügyi alapok (EFSF és ESM) vezetője emlékeztetett rá, hogy mindössze hat hét maradt június végéig, amikor véget ér a második görög program.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »