Leszámolhatnak a görögök rémével

Fideszes és LMP-s európai parlamenti képviselő is egyetértett abban, hogy át kell alakítani a válságkezelés leggyűlöltebb intézményét.

Az uniós válságkezelés leggyűlöltebb szimbóluma, a trojka ellen foglalt állást az Európai Parlament fideszes alelnöke és az LMP képviselője is egy újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésen március 3-4-én. Az Európai Bizottságból, az Európai Központi Bankból és a Nemzetközi Valutaalapból álló trojka tartatta be a megmentésre szoruló euróövezeti országokban a pénzügyi mentőövekért cserébe elvárt reformokat. Emiatt rendkívül népszerűtlen intézménnyé vált, különösen Görögországban.

Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök elismerte, hogy a hármasfogatot a kényszer szülte, de szerinte ez a felállás nem alkalmas a növekedés beindítására egész egyszerűen azért, mert csak arra akarnak biztosítékot, hogy visszakapják a pénzüket. „Megszorításokkal és folyamatos külső függőséggel nem lehet gazdaságot növelni” – jelentette ki. Emiatt helyes a trojka szerepének újragondolása, amely a diktátumaival rontott a görög helyzeten, bár az athéni kormány is hibás, mert nem nagyon hoz intézkedéseket. Utóbbit ugyanakkor a programja megvalósítására választották meg, míg előbbi nem vállal felelősséget az általa javasolt intézkedésekért.

Meszerics Tamás, a Lehet Más a Politika EP-képviselője egyetértett abban, hogy a trojka  alkalmatlan eszköz a válságkezelésre, amit az európai zöldek a 2014-es kampányukban is hangoztattak. Szerinte nem lehet megúszni azt sem, hogy szerződésmódosításról kelljen gondolkodni a válságkezelés nyomán rögtönzött lépések miatt, az Európai Központi Bank például úgy vélte, hogy uniós alapszerződést sért. Valamilyen változást Pelczné Gáll Ildikó is biztosnak tartott, bár azt leszögezte: nem fogják beismerni, hogy a trojka alapvetően rossz.

Ennek ellenére egyre több helyen merik uniós vezetők is kimondani, hogy ideje újragondolni a trojka szerepét. Köztük van Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Kérdés, hogy mennyire lényegi változásokat sikerül elérni. Egyelőre nem jutottak túl messzire: egész egyszerűen átkeresztelték „intézményekre”, miközben a görög kormánnyal tárgyaltak a február végén meghosszabbított hitelcsomagjukról.

Márton Balázs

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »