Az USA arab szövetségese nem harcol tovább az Iszlám Állam ellen

A New York Times riportja szerint az Egyesült Arab Emírségek beszüntette az Iszlám állam elleni koalícióban végrehajtott hadműveleteit.

Az UAE decemberben, a jordán Kasasbeh őrnagy elfogása után vonta ki csapatait a légitámadásokból. Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejk, az Emírségek külügyminisztere a frissen kinevezett amerikai nagykövetet, Barbara Leafet kérdőre is vonta azzal kapcsolatban, hogy az amerikai erőknek nincs megfelelő kutatásra, mentésre szolgáló felszerelésük Irak területén. Elmondása szerint, országa addig nem hajlandó újra csatlakozni a koalíciós légicsapásokhoz, amíg az USA Kuvaitból Észak-Irakba nem helyezi katonai bázisait, így az Osprey gépeket is, amelyek bár helikopterként képesek fel-, illetve leszállni, repülőgépként üzemelnek.

Az Emírségek kora szeptemberben jelezte, hogy csatlakozna az Iszlám Állam elleni harchoz, és a nemzetközi koalíció összes résztvevőjénél több légitámadást hajtott végre. Obama ráadásul kijelentette, hogy csak a szunnita arabok segítségével hajlandó az Iszlám Állam ellen amerikai katonákat bevonni, ezért különösen fontos számára az UAE részvétele. A koalíció arab résztvevői Jordánia, Bahrein, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek.

A Washington Post szerint egyébként a koalíció napi helyzetjelentései továbbra is említik az Emírségek részvételét az akciókban, de csak szíriai területeken. A kedden nyilvánosságra hozott, az elfogott jordán pilóta kivégzését bemutató videó után Jordánia a Reuters szerint “világrengető” bosszút ígért, így az Emírségek esetleges kiesését pótolhatja a várható jordán szerepnövekedés.

Az USA Védelmi Minisztériumának adatai alapján augusztus óta 1,3 milliárd dollárt költött az Iszlám Állam elleni harcra, azaz napi szinten mintegy 8,3 millió dollárt.

Németh Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »