Kelet-Ukrajna: Washington nem fog szemet hunyni az orosz harckocsik felett

Miközben Washington a kelet-ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására törekszik, nem fog szemet hunyni az orosz-ukrán határt átlépő orosz tankok és fegyveresek felett –  hangsúlyozta csütörtökön Kijevben John Kerry. Az amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna számára jelenleg az orosz agresszió jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Az ukrán államfővel, Petro Porosenkóval folytatott  tárgyalásait követően tartott sajtóértekezleten Kerry felszólította Moszkvát, hogy tartsa be a kelet-ukrajnai tűzszüneti egyezményt.

„Nem hunyhatunk szemet afelett, hogy az orosz-ukrán határon keresztül harckocsikat szállítanak a Donyec-medencébe. Afelett sem, hogy egyenruhájukon azonosító jelzést nem viselő orosz fegyveresek harcolnak Kelet-Ukrajnában, és Oroszország irányítja a törvénytelen szakadár erőket a harcmezőn, valamint modern katonai eszközökkel, rakétákkal és radarokkal látja el őket” – hangoztatta Kerry.

Leszögezte: az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, hogy vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából, és engedjen szabadon minden foglyot.

Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az Egyesült Államok a kelet-ukrajnai válság békés, diplomáciai úton történő megoldására törekszik.

„Nem keressük a konfrontációt Oroszországgal. Sem Porosenko elnök, sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió. Nagyon reméljük, hogy megváltoztatja politikáját a helyzet diplomáciai megoldása érdekében” – jegyezte meg.

Szavai szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök csütörtök délutáni kijevi látogatása aláhúzza, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Ukrajnával közös, egységes álláspontot képviselnek, s arra szólítják fel a Kremlt, haladéktalanul tegyen lépéseket a konfliktus rendezésére.

Kerry kifejezte reményét, hogy a következő napokban módot találhatnak a kelet-ukrajnai helyzet megoldására.

Porosenko a maga részéről teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok ellen Kelet-Ukrajnában intézett támadásokat, amelyekért az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé.

Felhívta a figyelmet, hogy az erőszak egyre nagyobb méreteket ölt Kelet-Ukrajnában, és Oroszországot vádolta az erőszakos cselekmények támogatásával.

Az ukrán államfő rámutatott az ukrajnai reformokhoz nyújtott washingtoni politikai, gazdasági és pénzügyi támogatás, valamint a két ország közötti együttműködés fontosságára.

Szavai szerint a két ország védelmi együttműködésének célja, hogy hatékony megoldást találjanak a válság rendezésére. Az ukrajnai reformok tekintetében Porosenko kiemelte a korrupció elleni küzdelem, a bírói rendszer megújításának és a befektetéseknek kedvező klíma megteremtésének fontosságát Ukrajnában.

Zaorálek: az esetleges fegyverszállítás Ukrajnának játék a tűzzel

Játék a tűzzel az a felvetés, hogy a NATO- tagállamok küldjenek fegyvereket Ukrajnának – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön egy német lapban megjelent interjúban kérte arra a NATO tagállamait, szállítsanak fegyvereket országának, hogy az „megvédhesse magát az agresszor” Oroszországgal szemben.

„Nekem ez nagyon veszélyes gondolatnak tűnik” – jelentette ki Zaorálek csütörtökön Prágában.

„Lehet, hogy valaki úgy gondolja, olyan helyzetben vagyunk, amely kevésbé veszélyes, mint a hidegháború. Nekem azonban néha az az érzésem, mintha a mai helyzet talán még kockázatosabb lenne, mint a hidegháború volt” – fejtette ki a miniszter újságíróknak.

A cseh diplomácia vezetője úgy véli, hogy az ukrajnai helyzet áttekinthetetlen, zavaros. Míg a hidegháború idején a felek betartottak bizonyos szabályokat, melyek szerint tájékoztatták egymást céljaikról, ma ez a hozzáállás már nem érvényes.

„Olyan helyzetben találhatjuk magunkat, amely sokkal kevésbé lenne kiszámítható, mint volt a korábbi” – mutatott rá Zaorálek.

„Ez játék a tűzzel” – válaszolt a miniszter arra a konkrét kérdésre, mi a véleménye az Ukrajnának történő esetleges fegyverszállításokról. Megjegyezte: amennyiben a Nyugat korszerű fegyverrendszereket szállítana Ukrajnának, akkor azok kezeléséhez szakértőket is ki kellene küldenie.

Moszkva: Oroszország biztonságát fenyegetik az Ukrajnának esetleg szállítandó amerikai fegyverek

Oroszország biztonságát fenyegetik az Ukrajnának esetleg szállítandó halált okozó amerikai fegyverek – figyelmeztetett az orosz külügyi szóvivő csütörtökön.

Alekszandr Lukasevics azt mondta, az Egyesült Államok azon „szándéka”, hogy közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül az emberi élet kioltására alkalmas korszerű fegyvereket adjon át Kijevnek, komolyan aggasztja Moszkvát, minthogy ez nemcsak a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállás kiterjedésével járhat, hanem Oroszország biztonságát is fenyegeti, amelynek területét már több alkalommal lőtték ukrán oldalról.

A szóvivő arra is felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne adjon át Ukrajnának Afganisztánból kivont fegyvereket és haditechnikát.

Moszkva a közös lengyel-litván-ukrán békefenntartó dandár felállítása miatt is aggódik – közölte Lukasevics.

Steinmeier: visszalépés tapasztalható a kelet-ukrajnai békefolyamatban

A kelet-ukrajnai Mariupolban és Donyeckben lezajlott legutóbbi események visszalépést jelentenek az ukrajnai konfliktus rendezésében – jelentette ki csütörtökön Varsóban Franz-Walter Steinmeier német külügyminiszter lengyel kollégájával, Grzegorz Schetynával tartott közös sajtóértekezletén.

Steinmeier Rigából érkezett aznap Varsóba, hogy az elmérgesedő kelet-ukrajnai konfliktus rendezésének lehetőségeiről tárgyaljon.

„Különféle diplomáciai megközelítéssel igyekeztünk a konfliktus csillapodását elősegíteni, de a folyamatban keserű visszalépést kell tapasztalnunk” – fogalmazott Steinmeier. Az elmúlt napok fejleményeit Steinmeier az „éles konfliktushoz” való visszatérésnek minősítette. „Újból emberek halnak meg, újból civilek esnek áldozatul a szakadárok próbálkozásának, hogy befolyási övezetüket kiszélesítsék” – mondta a német külügyminiszter, hozzátéve, hogy a jelek szerint a szakadárokat Oroszország támogatja. Elengedhetetlen, hogy a felek, Moszkva és Kijev tárgyaljanak egymással, nehogy a konfliktus teljesen kicsússzon az ellenőrzés alól – tette hozzá.

„A kancellár  kijevi látogatása egy újabb próbálkozás arra, hogy megtudjuk, van-e esély politikai megoldást találni a konfliktusra. Egyetértünk abban, ha nincs is biztosíték arra, hogy ezek a kísérletek sikerrel járnak, nem lenne jó, ha nem próbálkoznánk velük. Nem engedhetjük meg, hogy azzal vádoljanak, nem tettünk semmit, tétlenek voltunk, nem próbáltunk kiutat találni ebből a konfliktushelyzetből” – jelentette ki Steinmeier.

Schetyna a sajtóértekezleten leszögezte, hogy zsákutcába jutott a békefolyamat, de Lengyelország támogatni fog minden, a kiutat kereső kezdeményezést. A lengyel külügyminiszter a közös európai álláspont és a hatékony diplomáciai lépések fontosságát hangsúlyozta.

Steinmeier varsói látogatását a lengyel sajtó közvetlenül azzal az új, a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló kezdeményezéssel hozza kapcsolatba, melyet csütörtökön jelentett be a francia elnök. Francois Hollande Angela Merkel német kancellárral együtt csütörtök délután Kijevbe látogat, pénteken pedig Moszkvába utazik tovább, hogy az ukrajnai konfliktus csillapításának lehetőségeiről tárgyaljon.

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerint a német-francia kezdeményezés kiváltó oka, hogy hatástalannak bizonyultak az eddigi tárgyalások, melyeket az úgynevezett normandiai formátumban – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével – folytattak.

Az Ukrajnába irányuló esetleges fegyverszállítás kérdésében eltér a lengyel és a német kormány álláspontja. Míg Angela Merkel német kancellár német részről kategorikusan kizárta ezt, Varsó nem ellenzi, hogy lengyel cégek üzleti alapon fegyvert adjanak el Ukrajnának.

Steinmeier csütörtökön Bronislaw Komorowski elnökkel és Ewa Kopacz kormányfővel is tárgyalt, a megbeszélések részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra.

Merkel és Hollande Kijevbe érkezett

Kijevbe érkezett csütörtök késő délután Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök, hogy béketervet terjesszen Petro Porosenko ukrán elnök elé a kelet-ukrajnai válság rendezésére érdekében – közölte egy ukrán kormányzati tisztségviselő.

Merkel és Hollande a repülőtérről rögtön Porosenko hivatalába indult. A német kancellár és a francia államfő később várhatóan Moszkvába utazik, hogy megpróbálja elfogadtatni Vlagyimir Putyin orosz államfővel a közös béketervet.

Kitekintő / MTI

Friss hírek