Venezuela: Maduro nyitna az USA felé

Venezuela elnöke, Nicolás Maduro arra kérte a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának főtitkárát, hogy közvetítsen Caracas és Washington között, miután egyre inkább elmérgesedik a két ország közötti viszony.

Nicolás Maduro az állami televízió és rádió adásában azzal vádolta az Egyesült Államok alelnökét, Joe Bident, hogy puccsot tervez kormánya ellen, melyet már több latin-amerikai és karibi vezetővel is közölt. Maduro a vádakat azt követően fogalmazta meg, hogy január 26-án Washingtonban megrendezésre került egy, a karibi vezetőket tömörítő energiacsúcs, ahol Biden segítséget ajánlott a térség államainak energiaszektoruk átalakítására, hogy ezáltal csökkenteni tudják a kőolajtól való függésüket. A lépés súlyosan sérti Venezuela érdekeit, ugyanis a Petrocaribe együttműködés értelmében a dél-amerikai ország látja el a Karib-térség államait kedvezményes áron kőolajjal.

December elején Washington olyan hivatalnokokat tiltott ki az országból, akik  a tavalyi év kormányellenes tüntetései során erőszak elkövetésére, valamint súlyos emberi jogsértésekre adtak ki parancsot. A venéz elnök szerint az Egyesült Államok az intézkedésekkel Venezuela szuverenitásának megsértésére tesz kísérletet.

Mindezek után szerdán Nicolás Maduro arra kérte az UNASUR (Dél-amerikai Nemzetek Uniója) főtitkárát, Ernesto Sampert, hogy közvetítsen országa és Washington között. Az államfő azt mondta, a regionális szervezet segítségével kívánja elérni, hogy az Egyesült Államok visszavonja a Venezuela ellen irányuló fenyegetéseit, politikai tárgyalások kezdeményezésével pedig megakadályozza, hogy a két ország közötti kapcsolatok végleg zátonyra fussanak.

Az USA szerint az UNASUR még nem kereste fel őket a venezuelai kérdéssel kapcsolatban, ezzel egyidejűleg felszólította Caracast, hogy közvetlenül Washingtonnal tárgyaljon az ügyről.

Az Egyesült Államok és a dél-amerikai ország viszonya évek óta rendkívül feszült, 2010-ben kölcsönösen visszahívták nagyköveteiket. Venezuela legfőbb politikai szövetségesei közül Kuba decemberben jelentette be, hogy több mint fél évszázad ellenségeskedés után normalizálja kapcsolatait Washingtonnal, Bolívia esetében pedig még az idei évben lehetővé válhat, hogy hét év után újra felvegye a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Gumhert Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »