Merkel nem enged a görög adósságból

Görögországban múlt vasárnap Alekszisz Ciprasz győzelemre vezette a szélsőbaloldali Sziriza pártot, amely a választási kampány során a megszorító intézkedések beszüntetéséről, illetve a görög államadósság csökkentéséről szóló ígéreteket tett a görög népnek. Angela Merkel német kancellár viszont egyértelműen kijelentette: Németország nem fogja hagyni, hogy a görögök újabb adósságelengedéshez jussanak.

A görög választások után központi kérdés az Európai Unióban, hogy engedhetnek-e a görög követeléseknek, amelyek a görög államadósság elengedésére vonatkoznak. A héten a kérdést tárgyaló Európai Bizottság bejelentette, hogy Görögországnak továbbra is teljesítenie kell a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt kötelezettségeit. Ezzel párhuzamosan Angela Merkel és a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble állásfoglalása alapján Németország is egyértelműen elutasítja az új görög kormány államadósság-leírásról szövögetett terveit. 

A német kancellár hangsúlyozta, a görögöknek semmilyen fegyver nem áll rendelkezésére, amivel kikényszeríthetnének egy adósságelengedést a nemzetközi hitelezőktől, ugyanakkor, ha továbbra is az eurózónában kíván maradni Görögország, akkor kénytelen lesz tartani magát a megszorító intézkedésekhez. A németek komolyan érintettek a kérdésben, hiszen a jelenleg körülbelül 320 milliárd euró mértékűre becsült görög államadósságból 40-65 milliárdot Németország hitelezett, olvasható a Der Spiegelben

Angela Merkel ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a görögöknek a nemzetközi hitelezői kör már így is számos nagyvonalú engedményt tett. Az első mentőcsomag keretein belül kapott hiteleket amúgy is csak 2020 és 2041 között kell visszafizetniük, az ehhez kapcsolódó kamatokat pedig már eddig is jelentős mértékben csökkentették. A második görög mentőcsomag esetében a törlesztést pedig a 2023 és 2057 közötti időszakban kell csak teljesíteni, miközben a kamatfizetést 2012-ben 10 évre vonatkozóan felfüggesztették. 

Európai szemszögből közelítve a helyzetet azért sem célravezető egy ilyen könnyítés felajánlása a görög félnek, mert ezáltal a többi, nehéz gazdasági helyzetben lévő európai állam – Írország, Portugália, Spanyolország – is hasonló igénnyel állhat elő a jövőben. Angela Merkel és a kereszténydemokraták számára pedig a belpolitikai helyzetet tekintve is hátrányos lenne a görög államadósság elengedése, hiszen ezzel az eurókritikus Alternatíva Németországnak (AfD) párt malmára hajtanák a vizet. A kérdés tehát, hogy a görög gazdaságon milyen módon segíthet a Ciprasz-kormány és az EU együttműködése, egyelőre nyitva marad. Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy az európai hitelezői közösség – élén a németekkel – nem fog rábólintani az adósságleírásra. A németek viszont attól nem zárkóznak el teljesen, hogy újratárgyalják a korábban már február végéig meghosszabbított görög segélyprogram ismételt meghosszabbítását.

Küttel Orsolya

Friss hírek