Előnyös-e a svájciaknak a frank erősödése?

2015. január 15-én a Svájci Nemzeti Bank (SNB) bejelentette, hogy feladják a 2011 óta érvényben lévő 1,20-as árfolyamküszöböt az euróval szemben. A frank hirtelen felértékelődése nagy port kavart az elmúlt napokban Európában és Svájcban is. A Kitekintő összeállítása megmutatja, hogy mit vár a svájci gazdaság az erős hazai valutától.

Thomas Jordan, a svájci jegybank (SNB) elnöke múlt hét csütörtökön váratlan bejelentésben közölte, hogy eltörlik a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbét. 2011 szeptembere óta élt az 1,20-as euró-frank kurzus, az elmúlt napokban viszont az SNB döntésének következtében a svájci frank jelentősen erősödött. A svájci jegybank intézkedése komoly következményekkel jár nem csak Svájcban, hanem Európa-szerte is. A különböző pénzügyi szakértők, közgazdászok és politikusok sokféleképpen ítélik meg a helyzetet.

Csökkenő árak, növekvő munkanélküliség

A gazdasági szakemberek legfrissebb kalkulációi alapján e hét csütörtöktől kezdődően várhatóan csökkenni fog az árszínvonal Svájcban, tudósít a Tages Anzeiger. Az első elkészült prognózisok alapján 3-4 százalékos csökkenéssel számolnak az idei évben a közgazdászok. Ezzel az ország lakosságára nézve kedvező következménnyel azonban hosszú távon együtt jár a munkanélküliség növekedése is, amitől egyre jobban fokozódik a svájciak aggodalma. 

Úgy tűnik, a szakemberek előrejelzései már a hétköznapi életben is megmutatkoznak: az elmúlt napok pénzpiaci eseményeire reagálva a svájci kiskereskedők már csökkentették is azon termékeik árait, amelyeket az EU tagállamaiból importálnak. Így többek között a Coop, Migros, Aldi és a Lidl üzleteiben is már akár 20 százalékkal csökkentett, kedvezményes áron lehet hozzájutni számos áruhoz. Ezenkívül divatüzletek is kiárusításba kezdtek a héten: az Esprit és a Tally Weijl üzleteiben is akciókat hirdettek, olvasható egy vasárnapi cikkben.

A kiskereskedők mellett a legtöbb benzinkút is mérsékelte árait, így az ólommentes 95-ös benzin literenkénti ára jelenleg 1,40 CHF a január eleji 1,50 CHF árhoz képest, számolt be erről szintén a Tages Anzeiger. A frank erősödése azonban a svájci benzinkutak számára inkább kellemetlen következményekkel járt, hiszen így – főként a határvidékeken – jelentős ügyfélvesztéssel kell számolniuk, mivel a svájciaknak jobban megéri külföldön tankolni.

A svájci turizmus erős visszaeséstől tart

Az viszont egyre világosabbá válik, hogy a frank felerősödésének egyik legnagyobb hazai vesztese – akár csak 2011-ben, szintén az erős franknak köszönhetően – a turisztikai iparág lesz, számolt be erről a Basler Zeitung. Azok a turisztikai célpontok, amelyek nagymértékben külföldi vendégeket fogadnak – így például Graubünden és Tessin térsége –, a vendégek számának jelentős zuhanásától tartanak. A probléma fő oka abban keresendő, hogy az iparág sajátosságainak köszönhetően – szemben a többi exportorientált svájci vállalkozással – a turizmusból élők számára az a lehetőség sem adott, hogy az olcsóbbá váló import nyersanyagokkal mérsékelhessék veszteségeiket. Ráadásul nagy fenyegetést jelent a téli turizmus számára, hogy Svájcot több irányból is szintén alpesi országok fogják közre, így a turisták szívesebben választják majd a jóval olcsóbb ajánlatokat kínáló osztrák, francia vagy olasz hegyvidéket.

A svájci kormány álláspontja még várat magára

Az események kapcsán persze a legtöbben a hivatalos politikai állásfoglalásra várnak. A svájci kormány, vagyis a Bundesrat szóvivője elmondta: a Szövetségi Tanács szerdán fogja megvizsgálni a jegybank múlt héten hozott döntésének piacra gyakorolt hatását.  A szociáldemokraták (SP) elnöke, Christian Levrat azt sem tartja kizártnak, hogy a svájci jegybankot utólagos intézkedések bevezetésére kell majd ösztönözni. Levrat ezzel kapcsolatban azt a megoldást említette, hogy a svájci frank felerősödésének következtében el kell gondolkozni azon: milyen módon lehetne központilag támogatni az exportfüggő hazai vállalkozókat. A liberális-konzervatív politikusok ugyanakkor attól tartanak, hogy az SNB döntése hosszú távon mindenképp költségcsökkentésekhez, vagyis ezáltal elbocsátásokhoz fog vezetni. Egyelőre tehát nyitott kérdés a svájci belpolitikában, hogy a kormány milyen módon igyekszik majd ellensúlyozni az erős frank negatív hatásait.

Küttel Orsolya

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »