Újabb letartóztatások Törökországban – veszélyben a sajtószabadság?

Tervezett puccskísérlet vádjával neves médiaszemélyiségeket és rendőrségi tagokat tartóztattak le Törökországban. A letartóztatásokat az EU elítélte. Országszerte ezrek tüntetnek a szólásszabadságot sértő akció ellen.

Vasárnap reggel harmincegy neves médiaszemélyiséget és rendőrségi tagot tartóztattak le Törökországban. A vádak szerint a gyanúsítottak egy, az al-Kaidához köthető terrorszervezettel állnak kapcsolatban, valamint meg akarják dönteni a jelenleg hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártját (AKP), illetve Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnököt.

Egy pár napja érvénybe lépett törvény értelmében Törökországban már alapos gyanúra hivatkozva is bárkit letartóztathat a rendőrség. Az alapos gyanú fogalma természetesen igen sokféleképpen értelmezhető. Selamet Sen elsimert török ügyvéd véleménye szerint az országban lassan a rajzfilmfigurákat is le lehet tartóztatni e törvény értelmében.

A vasárnap folyamán letartóztatottak között szerepel Ekrem Dumanli, a Zaman – Törökország egyik legolvasottabb lapjának – főszerkesztője, illetve Hidayet Karaca, a Samanyolu televíziós csatorna vezetője is.

Mi az összefüggés a neves médiaszemélyiségek és rendőrség emberei között? Amellett, hogy mindannyian foglalkoztak a kormányt ért korrupciós vádakkal, a szálak egy 2010-es rendőrségi operációnál futnak össze. Ekkor a török rendőrség az al-Kaida elleni küzdelem jegyében felderített egy, az országban aktív terrorszervezetet, a Tahsiyecelert.

A Tahsiyeceler szélsőséges iszlamista szervezet a török vezetés elleni terrorcselekményekre szólította fel híveit, mivel a vezető AKP-t túlságosan szekulárisnak tartotta. A vasárnap letartóztatott újságírók cikkeket jelentettek meg az üggyel kapcsolatban, a tévés személyiségek pedig egy, az országban népszerű szappanoperában szerepeltették a csoportot, illetve a gyanúsított rendőrök nyomoztak a szervezet ügyében.

Az AKP vádjainak értelmében a letartóztatott személyek kapcsolatban állnak a Hizmet Mozgalom önkéntes amerikai száműzetésében élő vezetőjével, Fetullah Gülennel is, akit Erdogan legnagyobb riválisának tartanak. A kapcsolat bár homályos, annyi mindenesetre bizonyos, hogy az amúgy vallástudós Gülen valóban jóval erősebben kötődik az iszlám gyakorlathoz a jelenleg hatalmon lévő Erdogannál. Összefoglalva tehát, Erdogan a letartóztatottakat egy személye ellen tervezett puccskísérlettel vádolja.

Erdogan éles hangon válaszolt az Uniónak, mondván „az EU törődjön a maga dolgával.” A köztársasági elnök nyilatkozatában kifejtette, hogy az Európai Uniónak nincs joga beleavatkozni a török rendőrség dolgába, ha az a nemzetbiztonság érdekében cselekszik.

Nemzetbiztonság ide vagy oda, Törökország-szerte ezrek tüntetnek a bíróságok és különböző médiaépületek előtt, olyan szlogeneket skandálva, mint: „a szabad médiát nem lehet elhallgattatni!”

Schranz Katalin

Friss hírek