Soros: Európa ébredj!

Soros György, a magyar származású, amerikai milliárdos ismét heves kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval kapcsolatban. A közgazdász szerint az EU alapvetően hibás érvelés alapján határozza meg politikáját Oroszországgal szemben. Szerinte Európa és különösen az eurozóna eltévedt a 2008-as gazdasági válság óta.

Soros György közgazdász, befektető és pénzügyi spekuláns a The New York Review of Books internetes portál oldalán a közelmúltban megjelent írásában elemezte az Ukrajnában zajló események lehetséges gazdasági és geopolitikai következményeit, illetve kritikát fogalmazott meg az Európai Unióról, politikájáról és attitűdjében bekövetkezett változásokról. Soros korábbi munkáiban is kifejtette, hogy az Unió válságban van, aminek oka a német politikai elit magatartása, különösen Angela Merkel politikája. Véleménye szerint Németországnak el kellene végre határoznia magát, hogy vállalja-e az Unióban a vezető szerepet.

Putyin nem Hitler

Soros szerint Oroszország jelentős kihívást jelent Európa számára puszta létezésével, amit sem az országok vezetői sem az állampolgárok nem tudnak helyén kezelni. Ezt a magatartást a multimilliomos közgazdász a 2008-as válság által okozott útvesztésre vezeti vissza. A jelenlegi, Európában uralkodó fiskális politika szerinte nem megfelelő, mivel jelentős társadalmi neheztelést vált ki.  Ezt bizonyítja, hogy a legutolsó európai parlamenti választások alkalmával az EU-ellenes pártok a helyek 30 százalékát szerezték meg. Az anti-EU pártokkal ellentétben, Oroszország valódi alternatívát kínál, ami kihívást intéz az EU alapvető értékei és eszméi ellen. Ez az alternatíva az erő alkalmazásán alapul, ami a belső elnyomásban és kifelé történő agresszióban, a jog elleni cselekedetekben nyilvánul meg. 

Soros úgy véli, Ukrajna széthullása jelentős veszteséget jelentene a NATO, az EU és az Egyesült Államok számára is. A győztes Oroszország az EU-n belül is nagyobb befolyással bírna, és nagy kihívást jelentene a Balti államokban, ahol jelentős orosz kisebbség él. Ez magában foglalja az EU és az USA részéről is a közvetlen katonai összecsapás lehetőségét Oroszországgal. Miért kellene az Egyesült Államoknak vagy a NATO országoknak ezt megengedni?

Soros szerint az USA-ban és Európában is ugyanaz a (hibás) válasz erre a kérdésre: a „Putyin nem Hitler”-érv: „az orosz elnököt meg lehet győzni észérvekkel és így a fegyveres erők alkalmazását is el lehet kerülni. Időközben az Oroszország ellen alkalmazott szankciók, mint az üzleti tranzakciók szigorítása, hosszú távú hatást gyakorolnak az országra. Oroszország vissza fog vonulni” – ez Soros szerint azonban hamis remény, ami egy fals érvelés eredménye és mellőzi a konkrét bizonyítékokat. 

Valami baj lehet az EU-val

A multimilliomos szerint az európai állásfoglalás hibás, mivel nem ismeri fel, hogy az Ukrajna ellen intézett orosz támadás közvetett módon egyenlő egy az Európai Unió és annak alapelvei elleni támadással. Európának kritikusan kellene önmagára tekintenie. Valami baj lehet az EU-val, ha Putyin Oroszországa sikeres lehet – még ha rövid időre is. Az EU szövetségi rendszere már nem a hatalom monopóliumának hordozója és erre nem lehet büszke. Az EU-nak meg kell tanulnia rugalmasabban, hatékonyabban együttműködni és szövetségi szinten is közös nevezőre jutni.

Európának ideje lenne felébredni, hiszen csak Ukrajna megmentésével mentheti meg önmagát.

Perje Zsófia

Friss hírek