Gáz lesz Szerbiában?

A szerb kormányfő és az orosz államfő között sorra kerülő telefonbeszélgetés központi témája várhatóan a szerb gázadósság rendezésén kívül az Oroszországba irányuló szerbiai (elsősorban a kragujevaci Fiat-üzemben készülő) autóexport lesz – jelentette a Tanjug hírügynökség, miniszterelnöki hivatali forrásokra hivatkozva.

A kormányfő vasárnap Szabadkán sajtóérdeklődésre elismerte a törlesztés mielőbbi megkezdésének fontosságát, amelyet egy finanszírozhatósági modell felvázolásával, a visszafizetés módjának, valamint a határidők pontos idejének lefektetésével lát megvalósíthatónak. Megnyugtatta azonban a közvéleményt, gázválság ugyanis sem a szerbiai lakosságot, sem pedig a vállaltokat nem fenyegeti meglátása szerint, mivel az ország elegendő tartalékot halmozott fel a téli időszakra.

Aleksandar Antić energiaügyi miniszter megerősítette az oroszok felől érkező gázimport 28 százalékos csökkenését, amely az elmúlt napokban következett be, ugyanakkor véleménye szerint ez nem pusztán csak az ukrajnai tranzitvonal sebezhetőségével magyarázható, hanem nagy súllyal esik latba Belgrád 224 millió dollárra rúgó adósságállománya is Moszkva felé.

A szabadkai események legfontosabb magyar vonatkozású híre Vučić bejelentése, amely szerint a belgrádi kormány egy rendeletben megsemmisítette a Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségéről szóló jogszabályt, továbbá ellátogatott az 1944-1945-ös népirtás magyar, horvát, német és bunyevác áldozatainak tiszteletére emelt emlékműhöz is, melyről rövid tudósítást itt tekinthet meg.

Kaszás Gábor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »