Elhunyt a zambiai elnök

Hosszan tartó betegség után, 77 éves korában, október 28-án éjjel Londonban elhunyt Michael Sata, Zambia elnöke. A függetlenségének ötvenedik évfordulóját éppen ünneplő Zambiát megrázta elnökük elvesztése, pedig betegségének ténye köztudott volt, annak ellenére is, hogy azt tagadni igyekezte a kormányzat.

Sata negyedik próbálkozás után 2011-ben nyerte meg az elnökválasztást a dél-afrikai országban és váltotta le a húsz éve hatalmon lévő politikai vezetést. Az észak-rhodéziai születésű Sata korábban dolgozott rendőrként, vasúti építőként, majd az ország függetlenedése után Angliában dolgozott. Később visszatért szülőhazájába, ahol előbb a főváros régiójának kormányzója, majd később három évig országának ötödik elnöke lett. Sata halálával már a második zambiai elnök lett Lewy Mwanawasa után, aki hivatali ideje alatt hunyt el.

Királykobra

Az éles nyelvéről és makacs, céltudatos személyiségéről ismert Sata kiérdemelte a Királykobra megnevezést, többek között azért is, hogy 2012-ben egyszerűen gyarmatosítónak nevezte George W. Bush korábbi amerikai elnököt. Kíméletlenül bírálta az embereket és minden követ megmozgatott, hogy megvalósuljon az általa megálmodott dolog, csak akkor nyugodott meg, ha befejezésre került a cél.

Elkötelezett célja volt, hogy az országban leszámoljon a korrupcióval és megállítsa a növekvő kínai érdeklődést a rézben gazdag ország iránt. Alelnöke, Guy Scott szerint egy „bonyolult személyiségű vezető volt, ám hatalmas lojalitással bírt az emberek felé, akiket szeretett, és akikkel együtt dolgozott”.

A hithű katolikus Sata családszerető emberként volt ismert, pártja, a Hazafias Népfront (Patriotic Front) szerint azonban keménysége ellenére is szívből jövő populista volt. Volt rá példa, hogy megtiltotta egy igazgatónak, hogy üveges vízből igyon addig, amíg a munkásai számára nem volt biztosítva ugyanaz.

Nem teljes sikertörténet

Ugyan szép eredményeket ért el az ország infrastrukturális állapotának javításában, regnálását beárnyékolják az ígéretek beteljesületlensége. Az országnak továbbra is csak egyharmada juthat tiszta vízhez az UNICEF szerint, valamint az ellenzék által folyamatosan hátráltatott új alkotmány késése is sötét folt az elnöki tevékenységében. Utolsó hónapjaiban kerülte a nyilvánosságot, bár a sajtó nagymértékben rohamozta a megromlott egészségügyi állapotú elnököt. Utolsó megjelenése a zambiai parlament előtt volt szeptemberben, ahová az ENSZ Közgyűlésről tért haza, és ahol állapota miatt már nem tudta megtartani előre tervezett beszédét.

Merre tovább?

Az utódlás kérdése izgalmas irányt vehet az országban. Évekig biztosnak látszódott, hogy a 2016-os választásokra kinézett jelölt az elnök által igazságügyi miniszternek kinevezett és a párt vezetőjévé választott Wynter Kabimba lesz. Ám szeptember elején Sata elnök váratlanul visszahívta mind a kormányban, mind a pártban betöltött funkciójából Kabimbát, majd ezt követően korrupcióval vádolták meg. Ez azért is volt meglepő, mert kettejük barátsága hosszú időkre nyúlt vissza, ésa lépésnek semmilyen előzménye nem volt. Az elnöki posztra több lehetséges jelölt is van, Sata Angliába távozása után a védelmi miniszter Edgar Lungu vette át az irányítást, de az esélyesek közé tartozik a korábbi alelnök Guy Scott, akinek azonban skót felmenői akadályt jelenthetnek az elnökké választásban. Bárki is lesz az ásványkincsekben gazdag ország új vezetője, számos probléma megoldásával fogja szembetalálni magát.

Molnár Zsolt

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »