Szaharov-díj a nők jogaiért, az erőszak ellen

Az idei évben egy kongói nőgyógyász, Denis Mukwege kapta az Európai Parlament által adományozható Szaharov-díjat. A gondolatszabadságért járó kitüntetést 1988 óta minden évben olyan kivételes személynek ítélik oda, aki nap mint nap az emberi jogok érvényesüléséért, az intolerancia, az elnyomás és a fanatizmus ellen harcol.

Az Európai Parlament frakcióvezetői idén októberben egyhangúlag a kongói orvos mellett döntöttek. Denis Mukwege nőgyógyászként a nemi erőszak áldozatainak gyógyítására specializálódott, erre tette fel életét.

A polgárháborúk által sújtott Kongóban ugyanis a szexuális erőszak gyakorlatilag háborús eszköznek számít, a mindennapi harc részét képezi. A tömeges nemi erőszak célja a megalázás, a teljes, ellenségnek számító közösség megbüntetése. Az erőszak következménye a nem kívánt terhesség mellett az AIDS és más betegségek terjedésének felgyorsulása, nem beszélve a pszichológiai hatásokról, amelyek az erőszak során a nőket érik.

Másokért élni

Az 59 éves kongói orvos saját bevallása szerint lelkész édesapjától „örökölte” azt a tulajdonságot, hogy másokért dolgozzon – írja a Deutsche Welle. Orvosi tanulmányai végeztével egy kis város, Lemera kórházában kezdett munkálkodni. Itt napról napra megdöbbenve szembesült azzal, milyen sok nő hal meg gyermeke születésének pillanatában. Ekkor határozta el, hogy a nők gyógyítására szeretne specializálódni, ezért Franciaországba ment nőgyógyászatot tanulni. 

Kongóba visszatérve Mukwege egészen új kihívásokkal találta szembe magát. Lemera addigra ugyanis a kongói polgárháborúk központi helyszínévé vált, 1996-ra pedig teljesen lerombolták a várost. A lázadók és a katonák egyre gyakrabban vetettek be harci eszközként nemi erőszakot a nők ellen. A kongói orvosnak ekkor nemzetközi segítséggel sikerült létrehoznia a Panzi kórházat a tartományi fővárosban, Bukavuban. A kórház különösen nőgyógyászati részlegével szerzett magának nevet. A díjazott nőgyógyász itt kezelte azokat a lányokat és nőket, akik a tartományban a háborús felek szexuális erőszakának áldozatává estek. 

Harcban a nők jogaiért

Denis Mukwege már régóta jóval több egy egyszerű kezelőorvosnál. Teljes mellszélességgel áll ki a kongói nők jogaiért, különböző programokat hívott életre a nemi erőszak áldozatainak pszichológiai és jogi támogatása érdekében. 

A kongói orvos a problémát a gyökerénél szeretné elfojtani: a Kongóban évek óta virágzó háborús gazdaság ellen emel szót, amelyben a különböző rebellis csoportok és kormányok a nyersanyagokat akarják biztosítani maguk számára. Mukwege a kongói béke megteremtése érdekében 2012 szeptemberében beszédet mondott az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt. Rá egy hónapra betörtek az orvos birtokára, és támadást hajtottak végre ellene. Életét egy alkalmazottja mentette meg, aki azonban a merénylet áldozatául esett. A kongói doktor családjával együtt Európába menekült. 

Ha otthon várnak a feladatok

Az orvos „száműzetése” azonban nem tartott sokáig, az emberek ugyanis hiányolták őt. Különböző női szervezetek felajánlották, hogy maguk állítanak fel őrszolgálatot Mukwege védelmére, ha az orvos hazaköltözik. Nem telt bele három hónap, és ismét otthon volt, azóta gyakorlatilag éjjel-nappal a Panzi kórházban tartózkodik – itt érzi magát a leginkább biztonságban. 

Denis Mukwege tevékenységéért korábban többször is kitüntetésben részesült: legutóbb 2013 októberében neki ítélték oda az alternatív Nobel-díjat. 

A Szaharov-díjat a tavaly a 17 éves pakisztáni diáklány, Malala Juszufzai kapta, aki hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért küzd. Malalát a Szaharov-díj után idén béke Nobel-díjjal tüntették ki.

Osztrovszky Edina

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »