Hétvégi mérleg: Brazília és Uruguay is választott

Uruguayban az elnökválasztások első, míg Brazíliában a második fordulóját tartották vasárnap. Brazíliában eldőlt, hogy Dilma Rousseff folytathatja a 2011-ben megkezdett kormányzását, míg Uruguayban a jelenlegi kormánypárt nem szerzett egyszerű többséget.

Brazília

Október elején zajlott az elnökválasztások első fordulója Brazíliában, amely során egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát. A második fordulót így október 26-án tartották, mely Dilma Rousseff jelenlegi elnök győzelmével zárult.

Rousseff a szavazatok 51,6 százalékát, míg ellenfele,  a szociáldemokrata Aécio Neves a voksok 48,4 százalékát tudhatta magáénak. Míg Dilma az északi, szegényebb államokban bizonyult népszerűbbnek, addig Nevest leginkább a fejlettebb déli régiók lakossága támogatta. Rousseff győzelmével a brazil Munkáspárt (PT) tovább folytathatja tizenkét éve tartó kormányzását.

Uruguay

Brazíliához hasonlóan Uruguayban sem hozott végleges eredményt a választások első fordulója. Az uruguayi jogszabályok értelmében két egymást követő elnökválasztáson nem indulhat ugyanaz a személy, így José Pepe Mujica jelenlegi államfő vasárnap nem szállhatott versenybe az elnöki székért, de szenátusi mandátumért indulhatott, amelyet el is nyert.

A kormányon lévő szociáldemokrata párt, a Frente Amplio (Széles Front) színeiben a 2005-2010 közötti elnök, Tabaré Vázquez indult, aki a szavazatok 47,9 százalékát szerezte meg. Legnagyobb ellenfele, Luis Lacalle Pou, aki az Uruguayi Nemzeti Párt jelöltje, a voksok 30,96 százalékát tudhatta magáénak. Ha Vázquez a november 30-ra kiírt második fordulóban is győzelmet arat, akkor a Széles Front harmadik egymást követő kormányzását kezdheti majd meg Uruguayban. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »