Máris kifullad a Peking-ellenes lendület Hongkongban?

Kudarcnak nevezte a Foglald el a központot! hongkongi engedetlenségi mozgalom egyik alapítója eddigi tevékenységüket, és úgy vélte, a pénzügyi negyedet elfoglaló és megbénító tervük támogatottsága fogyóban van – erről a helyi South China Morning Post című lap számolt be.

Benny Taj Jiu-ting különbséget tett a tömegtüntetések, felvonulások és a szervezett polgári engedetlenség között, előbbit mint a tiltakozások hatékonyabb lehetséges módját említette. Mint fogalmazott, fenyegetéseik nem hozták meg a kívánt eredményt. Szerinte a pragmatikusan gondolkodó hongkongiak nem csatlakoznának a kívánt mértékben egy tényleges, nagyszabású akcióhoz.

Taj interjúja után, amelyet a Bloomberg hírügynökség televíziójának adott, a mozgalom titkársága közleményben biztosította a közvéleményt, a politikus „nem fúj visszavonulót”, és továbbra sem mondott le arról, hogy mintegy tízezer emberrel elfoglalják az üzleti negyed főbb utcáit, tiltakozásul a 2017-es kormányzóválasztás tervezett módja miatt. A mozgalom egyik társszervezője szerint Taj borúlátó nyilatkozata nem volt megfelelő kifejezése a szervezők között uralkodó hangulatnak.

Egy másik szervező, Csu Jiu-ming azt hangoztatta, hogy „a csata csak félidejéhez érkezett, korai lenne feladni”. Mint fogalmazott, valószínűleg ünnepnapra hirdetik meg a nagyszabású tüntetést, hogy azok, akik tartanak a törvények áthágásától is, szabadon csatlakozhassanak. Yvonne Leung egyetemi diákvezér ugyancsak arról biztosította médiabeli támogatóikat, hogy nem fejezik be a tiltakozást, és jelezte, hogy valószínűleg szeptember 22-ére, hétfőre hirdetik meg a tanítás bojkottját, egyben a gyülekezést egy nyilvános létesítményben.

 kínai törvényhozás múlt heti ülésén döntött arról, hogy a 2017-ben esedékes kormányzóválasztáson úgy érvényesülhet az általános választójog, hogy bár minden szavazásra jogosult választhat, a véglegesen indulók személyét egy 1200 főből álló, „a hongkongi társadalom széles körét reprezentáló” jelölőbizottság jelöli majd ki. Hongkongiak tízezrei korábban már kifejezték, hogy szabad jelöltállítást, vagyis olyan választást szeretnének, amely „nemzetközi mércével mérve is demokratikus”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek