Montenegró készen áll a NATO-tagságra

Mozgalmasan telt az áprilisi hónap a montenegrói kormány számára. Először az Amerikai Egyesült Államokba látogatott el a miniszterelnök Milo Đukanović, Olaszországba pedig a külügyminiszter, Igor Lukšić és munkatársai. A körutak rendkívüli fontossággal bírtak, mivel Montenegró ezáltal bizonyosodhatott meg teljes mértékben arról, hogy a NATO-tagországok támogatják csatlakozási szándékát. Többek között az Egyesült Államok montenegrói nagykövete Sue K. Brown, a montenegrói cseh nagykövet Ivana Hlavsová, az Atlanti Tanács ügyintéző alelnöke Damon Wilson és az Egyesült Államok alelnöke Joe Biden is megerősítette Montenegrót abban, hogy a délszláv országnak a NATO-ban a helye.

Látogatás a Fehér Házban

Montenegró nagyon jó úton halad a NATO-tagság felé, erről az a tény is tanúsokodik, hogy a montenegrói kormány folyamatosan pozitív visszajelzéseket kap a NATO-tagországoktól és a szervezet vezetőitől. Az áprilisi hónapot egyértelműen Montenegró eddigi legnagyobb aktivitású hónapjának mondhatjuk. Elsőként 2014. április 4-én Milo Đukanović miniszterelnök találkozott az Egyesült Államok alelnökével, Joe Bidennel.

Az alelnök kifejezte örömét a látogatással kapcsolatban, megdicsérve Montenegró kormányát az eddig tett lépésekért és az integrációs tevékenységéért. Đukanović leszögezte, hogy Montenegró és az Amerikai Egyesült Államok egyértelműen baráti országok, az együttműködésük alapja pedig a bizalom és a partnerség. A találkozón a két politikus az aktuális regionális kérdésekről és Montenegró régiós konstruktív szerepéről is értekezett.

Konferencia Montenegró euro-atlanti integrációjáról

A 2014. április 16-án megtartott podgoricai „Párhuzamos folyamatok az euro-atlanti integráció során Montenegróban – eredmények és kötelezettségek” című konferencia több résztvevője közül Sue K. Brown, az Egyesült Államok montenegrói nagykövete is beszédet mondott. Az előadásában dicséretben részesítette Montenegrót és az USA teljes támogatásáról biztosította az országot. Kiemelte, hogy Montenegrónak a geopolitikai helyzete, történelme és a háborús múlt miatt egyértelműen helyet kell találnia a kollektív védelem rendszerében.

A csehek támogatják a NATO bővítését

Az újonnan kinevezett cseh nagykövetasszony, Ivana Hlavsová 2014. április 17-én találkozott Igor Lukšić külügyminiszterrel. A találkozón többek között szóba került Montenegró eddigi látványos útja az EU és a NATO-tagság irányában. Hlavsová nagykövetasszony kifejtette, hogy Csehország mindig is támogatta a NATO bővítési politikáját. Lukšić külügyminiszter megköszönte a látogatást és kifejtette, hogy Csehország mindig is intenzíven támogatta Montenegró csatlakozási szándékait az euro-atlanti közösséghez és reméli, hogy a jövőben is kölcsönösen támogatják majd egymást. Nyilatkozatában a montenegrói külügyminiszter kiemelte az eddigi előrelépéseket és országa sikeres eredményeit a négy legfontosabb területen, amely lehetővé teszi, hogy gond nélkül végbemenjen az integráció. A jogállamiság, a közvélemény támogatása, a hírszerzési és a nemzetvédelmi szektor reformja terén Lukšić egyértelmű előrelépéseket lát. A találkozón szóba kerültek egyéb bilaterális kapcsolatok a kereskedelem és a turizmus terén is.

Olasz és montenegrói együttműködés

Federica Mogherini olasz külügyminiszterrel találkozott Igor Lukšić 2014. április 14-én Rómában, ahol az olasz külügyminiszter asszony nyilatkozatában kifejtette, hogy Montenegró állampolgárai teljes mértékben számíthatnak az olasz kormány támogatására az euro-atlanti csatlakozás terén. Mogherini kifejtette, hogy az olasz uniós elnökség ideje alatt az országa egyértelműen bővítési politikát kíván folytatni, ami főleg a Nyugat-Balkán térségre koncentrál és azon belül is Montenegrón lesz a hangsúly. Ami a NATO-tagságot illeti, Montenegró kormánya teljes mértékben számíthat az olasz kormány támogatására és együttműködésére.

A két ország között jelentős a gazdasági együttműködés. Ennek további bővítésén és az energetikai együttműködés fejlesztéséről tárgyalt többek között Federica Guidi gazdasági fejlődésért felelős tárcavezetővel a montenegrói külügyminiszter. Jelenleg több jelentősebb olasz beruházás található Montenegró területén és ezeket kívánják a jövőben tovább bővíteni.

Törökország: Még nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség

Törökország támogatja és ösztönzi Montenegrót a további erőfeszítések megtételében a tagság elérése érdekében, nyilatkozta Murat Salim Esenli az európai ügyekért felelős helyettes államtitkár Podgoricában, Vladimir Radulović montenegrói politikai államtitkárral való találkozója során, ahol a kétoldalú politikai konzultációról értekeztek. A találkozó központi témái Montenegró csatlakozása és a montenegrói kormány euro-atlanti közösséggel szembeni elvárásai voltak.

Esenli kifejtette, hogy Montenegró egyértelműen élvezi Törökország támogatását és reméli, hogy az eddigi tartalmas és barátságos találkozók a jövőben is folytatódnak, kiemelve, hogy Törökország támogat minden olyan lépést, ami közelebb hozná a két országot, és aminek hatására az együttműködések még eredményesebbek lennének. Esenli megdicsérte az eddigi eredményeket és további lépésekre ösztönzött. Szükségesnek tartja a két ország közötti gazdasági, pénzügyi és kulturális együttműködés további kiépítését, ezen felül kiemelte, hogy a közeljövőben várható a Török Kulturális Intézet felépítése is.

Radulović megköszönte Törökország konstruktív támogatását és biztosította a török felet arról, hogy mindent megtesznek a két ország közötti együttműködés fejlesztése érdekében. A találkozó végén Radulović kifejtette, hogy a közeljövőben átadják a Ziraat Bank épületét Podgoricában és hogy a montenegrói kormány már megtalálta a legmegfelelőbb helyet a Török Kulturális Intézet számára is. Mindkét fél kifejtette, hogy még sok kihasználatlan lehetőség van a közlekedés, a turizmus, az energetika és az infrastruktúra terén, amiket a közeljövőben pótolni kívánnak.

Az is kiderült, hogy a montenegrói kormány tagjai aktívan készülődnek az euro-atlanti tagságra és a már tagországokkal való szorosabb együttműködésre. Ezen a találkozókon viszont kevés szó esett arról, hogy a csatlakozásnak mikor kellene végbemennie. 

Kocsicska Aleksandra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »